Vágólapra másolva!
Rövidpályás gyorskorcsolyában és sífutásban lesz magyar érdekeltség pénteken a pekingi téli olimpián. Short trackben a nőknél 1000 méteren hirdetnek bajnokot. A negyeddöntőben ott van a vegyesváltóval bronzérmes Jászapáti Petra, aki országos csúccsal jutott tovább a szerdai selejtezőből, amelyben Kónya Zsófia kiesett.

A vegyesváltóval szintén harmadik Liu Shaolin Sándor, az 1000 méteren is bronzérmes Liu Shaoang, valamint Krueger John-Henry előbb az 500 méter selejtezőjében szerepel - a negyed- és az elődöntőt, valamint a finálét majd vasárnap rendezik -, aztán a férfi váltó elődöntője következik a számukra.

Négy éve utóbbi számban szerezte meg története első téli olimpiai bajnok címét Magyarország.

Most a dél-koreaiakkal, a hollandokkal és az oroszokkal kell megküzdeni a továbbjutásért. A döntőbe, amelyet jövő szerdán rendeznek, a két futam első két-két helyezettje jut be.

Liu Shaolin Sándor 500 méteren és a magyar váltó tagjaként lép jégre a pénteki napon Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Mivel Varnyú Alex - aki korábban koronavírusos volt - csak csütörtökön érkezett meg Pekingbe, rá egyelőre nem igazán számíthat majd a váltó, a "nagy hármas" mellett Nógrádi Bence bevethető.

- mondta Bánhidi Ákos, a csapat edző-menedzsere az MTI-nek, hozzátéve, hogy Jászapáti is remekül fut, de már a negyeddöntőjéhez is országos csúcs kellett, vagyis nehéz feladat vár rá.

Sífutásban Kónya Ádám - aki szabadstílusú sprintben kedden a 72. helyen végzett - a klasszikus stílusú 15 kilométeren próbálkozik, a 80-as rajtszámot kapta a 99 fős mezőnyben.
Edző testvére, Kónya Bálint elmondta, cél, hogy a rajtszámánál jobb helyezést érjen el.

- mondta az MTI-nek.

Kónya Ádám 72. lett a sprintben, pénteken a klassziku sstílusú egyéni indításosban áll rajthoz Forrás: facebook.com/magyarockolympicteamhungary/

Kiemelte, hogy Kónya Ádám nemrég átesett a koronavíruson, emiatt kimaradt számára a fontos magaslati edzőtábor. Az olimpián ugyan napról napra jobban érzi magát, a formája javuló, de fáj az Achilles-ína.

- fogalmazott Kónya Bálint.

Alpesi síben a nők szuperóriás-műlesiklását rendezik, a mezőnyben ott lesz Mikaela Shiffrin is, aki erős számaiban, óriás-műlesiklásban és műlesiklásban egyformán az első futamban kiesett, emiatt fontolgatta, hogy a pénteki versenyben nem indul.

Gyorskorcsolyában a férfiak 10 000 méteres versenyét rendezik, hódeszkában férfi félcsőben hirdetnek győztest, sílövészetben a nők a 7,5 kilométeres sprintben mérik össze tudásukat, míg szkeletonban a harmadik és negyedik futammal véget ér a férfiak küzdelme.

Jégkorongban a nőknél már negyeddöntős mérkőzésekre kerül sor, illetve a férfiaknál folytatódik a csoportszakasz, és curlingben is tovább halad a selejtező a férfi és a női tornán. A síugrók nagysáncon selejteznek.