Megütötték a főnyereményt a facebookos csalók

laptop ijedt nő
Vágólapra másolva!
Valószínűleg több millió dollár bevételt hozott pár hónap alatt a kampányuk.
Vágólapra másolva!

Ritkán tűnnek fel manapság az ismerősök feltört fiókjaiból küldött gyanús linkek a Facebook Messengeren, azonban némi szerencsével és profi kivitelezéssel a csalók továbbra is képesek lehetnek pár hónap összeszedni annyi pénzt, amelyből telik a kacsalábon forgó kastélyra és a luxusautóra..

Pánikolás helyett azonnal meg kell változtatni a Facebookon használt jelszót, ha ismeretlenek gyanús linkeket küldözgetnek a nevünkben az ismerősöknek, ezzel kizárva őket a fiókból Forrás: Shutterstock

A PIXM biztonsági cég beszámolója szerint már jó ideje egy különösen sikeres rosszindulatú kampány van folyamatban. A csalók legalább 400 kamu profilt létrehozva indították el a láncreakciót, olyan támadó webhelyekre mutató linkeket küldözgettek másoknak, amelyek először megtévesztéssel megpróbálták kiszedni a leendő áldozatokból a facebookos belépési adataikat, majd reklámokat és kérdőíveket mutogattak számukra, ezekből jött a jó eséllyel mára több millió dollárra rúgó bevételük.

A kicsalt belépési adatokat felhasználva az elkövetők teljesen automatizáltan megpróbáltak belépni az áldozatok facebookos fiókjaikba, ha pedig nem akadályozta meg őket ebben a kétlépcsős hitelesítés, akkor az ismerőseiknek chatüzenetekben küldözgették a támadó webhelyek linkjeit.

A bizonyítékok alapján a kampány még 2021 szeptemberében kezdődött, látogatószám tekintetében pedig április-május környékén volt az akció csúcspontja, mostanra szerencsére kezdett erősen lecsengeni. Az áldozatok száma nem világos, de közvetett bizonyítékok alapján a PIXM feltételezi, hogy több millióan lehetnek. További érdekesség, hogy a kampány mögött a más netes bűncselekményekért állítólag már körözött, kolumbiai Rafael Dorado állhat, már ha ez a valódi neve.

Az ilyen csalások esetén az áldozattá válás nagyon könnyen elkerülhető, gyanús linkek chatüzenetben való érkezése esetén egyszerűen rá kell kérdezni a feladóra, hogy tényleg ő küldte-e a webcímet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!