Vágólapra másolva!
Az első három hajó már két-három napja az Atlanti-óceánon halad északkelet felé, miközben a közvetlen üldözők egyre közelebb jutnak a Horn-fokhoz a világ legnehezebbnek ítélt vitorlásversenyén, a Vendée Globe-on.

Az elmúlt 48 óra szélcsendes időjárása miatt csökkentek a különbségek az éllovas Jean Le Cam (Bonduelle), valamint Vincent Riou (PRB) és Mike Golding (Ecover) között, illetve némileg felzárkóztak a második hármas tagjai is.

Eddig hivatalosan öt résztvevő, a francia Hervé Laurent (UUDS), Roland Jourdain (Sill et Veolia) és Marc Thiercelin (Pro-Form), valamint az osztrák Norbert Sedlacek (Brother) és a brit Alex Thomson (Hugo Boss) vált ki a húszfős mezőnyből, de vélhetően csak versenyen kívül követheti majd a társait az ugyancsak francia Patrice Carpentier is, aki hajója, a VM Matériaux megjavítása végett Új-Zéland partjai felé vette az irányt.

A Vendée Globe keretében a résztvevőknek kikötés és külső segítség nélkül kell körbevitorlázniuk a Földet.

Az állás az élcsoportban (január 6-án, közép-európai idő szerint 5 órakor): 1. Jean Le Cam (francia, Bonduelle) 6506,8 mérföldre a céltól 2. Vincent Riou (francia, PRB) 36 mérföld hátrány 3. Mike Golding (brit, Ecover) 86,4 mf. h. 4. Sébastien Josse (francia, VMI) 762,3 mf. h. 5. Dominique Wavre (svájci, Temenos) 1088,8 mf. h. 6. Jean-Pierre Dick (francia, Virbac-Paprec) 1820,2 mf. h.

A legutóbbi, 2000/2001-es kiírás során a francia Michel Desjoyeaux 93 nap 3 óra 57 perces rekorddal nyert.