Vágólapra másolva!
26. napja vannak versenyben a világ legnehezebb vitorlásversenyének, a Vendée Globe résztvevői. Jelenleg a Jóreménység fokánál tart a húsz hajó, és eddig senki nem kényszerült kiállásra, bár történtek balesetek a déli óceánra érve.

A mezőny eleje több mint 4 nappal gyorsabb az előző versenynél. 6500 mérföldet tettek meg a rajt óta, és 4000 van hátra a következő fokig, Ausztrália legnyugatibb pontjáig a Leuwin-fokig.

A most következő szakaszon a Horn-fokig dől el a verseny. Aki a déli óceánokon állva marad - dacolva a rettenetese viharokkal -, az joggal számolhat azzal, hogy körbeér. Ha okosan meg tudja fogni a hátulról érkező magasnyomású területek szeleit, akkor akár a győzelem esélyével küzdhet a versenyben.

A versenynek magyar érdekeltsége is van, hiszen Raphael Dinelli megy Fa Nándor egykori, Budapest névre keresztelt hajójával, de természetesen azóta egy kicsit átalakult a hajó, alkalmazkodva a változó szabályokhoz és körülményekhez. Dinelli hajója, nem sokkal az indulás után ütközött egy vízben úszó fatörzzsel, és megsérült. Szerencsére a sérülés javíthatónak bizonyult, így a versenyt folytathatta.

Marc Thiercelin, aki harmadszor vesz részt a versenyen, sem úszta meg, mivel hajója - a Pro-Form - a déli óceánra érve sérült meg. A baleset miatt most lassabban haladva várja a megfelelő időjárási körülményeket a javításra.

Olyan hajó is akad, amely már az összes Vendée Globe rajtjánál ott volt. Anne Liardet hajóját utoljára a nemrég elhunyt olasz Simon Bianchetti a 12. helyen hozta be 121 nap 1 óra 28 perc menetidő után.