Vágólapra másolva!
A jéghegyek uralta vizek felé közeledve a francia Jean Le Cam (Bonduelle) visszavette a vezetést honfitársától, Vincent Riou-tól (PRB) a világ legnehezebbnek tartott vitorlásversenyén, a Vendée Globe-on.

A váltásra azzal került sor, hogy a 13 napig élen haladó Riou Új-Zéland déli partjaitól mintegy 300 mérföldre a vártnál hamarabb fordult északnak, s ezzel - még ha csak virtuálisan is, de - gyakorlatilag maga elé engedte jelenlegi legnagyobb riválisát. Az útvonalválasztás helyességéről mindkét vitorlázó később bizonyosodhat csak meg, a verseny mindenesetre továbbra is kiélezett, mindössze pár mérföld ugyanis Le Cam előnye.

Közben remekül zárkózik fel az ugyancsak az esélyesek között számon tartott brit Mike Golding (Ecover), aki immár a harmadik helyen szeli a hullámokat.

Eddig négy hajós, a francia Hervé Laurent (UUDS) és Roland Jourdain (Sill et Veolia), az osztrák Norbert Sedlacek (Brother), valamint a brit Alex Thomson (Hugo Boss) vált ki a húszfős mezőnyből.

Az állás az élcsoportban: 1. Jean Le Cam (francia, Bonduelle) 11 053 mérföldre a céltól 2. Vincent Riou (francia, PRB) 26 mérföld hátrány 3. Mike Golding (brit, Ecover) 285 mf. h.

A legutóbbi, 2000/2001-es kiírás során a francia Michel Desjoyeaux 93 nap 3 óra 57 perces rekorddal nyert. A Vendée Globe keretében a résztvevőknek kikötés és külső segítség nélkül kell körbevitorlázniuk a Földet.