Vágólapra másolva!
Jéghegyek között halad a világ legnehezebbnek tartott vitorlásversenyének, a Vendée Globe-nak az élmezőnye. A navigáció ez időben rendkívüli figyelmet igényel, mivel gyakran kell változtatni az útirányt.

Az éllovas Jean Le Cam szerint nagyon megerőltető a folyamatos ébrenlét, ugyanakkor valamit könnyít a helyzetén, hogy egyelőre jók a látási viszonyok, a radar pedig megbízhatóan jelzi a közeledő tárgyakat, így az óriási jégtömböket is. Ő és jelenlegi legnagyobb riválisa, a szintén francia Vincent Riou (PRB) már túl van a dátumváltón, és mindketten a Horn-fok felé haladnak.

Kevesebb, mint 300 mérföldes hátránnyal követi őket a brit Mike Golding (Ecover) és az ugyancsak francia Sébastien Josse (VMI). Utóbbi már ütközött is egy nagyobb jégdarabbal, de mint jelezte, komolyabb sérülést nem szenvedett a hajója.

Az állás az élcsoportban: 1. Jean Le Cam (francia, Bonduelle) 10658 mérföldre a céltól 2. Vincent Riou (francia, PRB) 31,5 mérföld hátrány 3. Mike Golding (brit, Ecover) 258 mf. h. 4. Sébastien Josse (francia, VMI) 282 mf. h. 5. Dominique Wavre (svájci, Temenos) 1020 mf. h. 6. Jean-Pierre Dick (francia, Virbac-Paprec) 1299 mf. h

Eddig négy hajós, a francia Hervé Laurent (UUDS) és Roland Jourdain (Sill et Veolia), az osztrák Norbert Sedlacek (Brother), valamint a brit Alex Thomson (Hugo Boss) vált ki a húszfős mezőnyből.

A legutóbbi, 2000/2001-es kiírás során a francia Michel Desjoyeaux 93 nap 3 óra 57 perces rekorddal nyert. A Vendée Globe keretében a résztvevőknek kikötés és külső segítség nélkül kell körbevitorlázniuk a Földet.