Vágólapra másolva!
Hanti-Manszijszkban lejátszották a Világkupa negyeddöntőinek első játszmáit. A legfiatalabb és a legidősebb nagymester kezdte győzelemmel a párharcokat. A 17 éves Magnus Carlsen fantasztikus küzdelemben nyert a 21 éves bolgár Ivan Cseparinov ellen. A hibáktól sem mentes játszmában a norvég tini ismét remek erényeket csillogtatott meg, a bonyolult pozícióban állta a sarat. A végjátékban az idő szorításában mindketten hibáztak, Magnus nyerést, Ivan remit hagyott ki, hol a norvég, hol a bolgár sakkrajongók kerültek infarktus közeli állapotba. A 35 éves spanyol Alekszej Shirov a spanyol megnyitás Marshall-támadásában bátran leütötte az áldozatul kínált gyalogokat, és a bonyodalmakban túljátszotta az orosz Dmitrij Jakovenkót. Az ukrán Szergej Karjakin és az orosz Jevgenyij Alekszejev, valamint az ukrán Ruszlan Ponomarjov és az amerikai Gata Kamsky párharca pontosztozkodással végződött.

A szibériai olajvárosban zajló Világkupa negyeddöntőjében lépéselőnyt szerzett Magnus Carlsen és Alekszej Shirov. Mindketten világossal nyertek, a 35 éves spanyol nagymester látszólag gond nélkül aratott győzelmet, míg a 17 éves norvég sakkozó emlékezetes nagy csatában kényszerítette megadásra Ivan Cseparinovot.

Carlsen már eddig is széles megnyitási skálán játszott, szekundánsa, honfitársa, Kjetil Lie tanácsai, előkészített változatai beváltak. Cseparinov a bolgár exvilágbajnok, Veszelin Topalov szekundánsa és megnyitáselméleti felkészültsége közismert. Ezért döntött úgy a norvég páros, hogy nem elméleti párbajra törekszenek, hanem tábla melletti küzdelemre. A bolgár sakkozó állása kicsit kedvezőbb volt a nyitás után, de fölösleges bonyodalmakat vállalt. A taktikai adok-kapok után Magnus két könnyűtisztje küzdött Ivan bástyájával szemben. A végjáték hihetetlen fordulatokat hozott, Magnus tanulmányszerűen hozta ki a nyerőállást, majd hibázott, s ettől kezdve kisebb krimit láttunk, hol Magnus hagyta ki a nyerést, majd a bolgár sakkozó királya bizonytalankodott. Az utolsó hibát Cseparinov követte el, Carlsen futója elfoglalta az átlót és a norvég sakkrajongók örülhettek.

A spanyol Alekszej Shirov a Világkupa egyik legjobban felkészült résztvevője, és ezt bizonyította az orosz Dmitrij Jakovenko párharcában is. A Marshall-támadásban leütötte azt ad5 gyalogot, amitől eddig világossal óvakodtak. Hárította sötét kezdeményezését, uralta a bonyodalmakat, jobban számolt 13 évvel fiatalabb ellenfelénél, és tiszthátránnyal Jakovenko kapitulált.

A két ukrán nagymester remivel kezdett. Szergej Karjakin a spanyol megnyitású partiban gyorsan remizett a orosz Jevgenyij Alekszejevvel. Hiába állt szemre tetszetősebben az exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov, nem tudta teljes pontra váltani pozícióját az amerikai Gata Kamsky ellen.

A negyeddöntő első játszmáinak eredményei:
Karjakin (ukrán, 2694) - Alekszejev (orosz, 2716) döntetlen (Spanyol megnyitás, 20)
Shirov (spanyol, 2739) - Jakovenko (orosz, 2710) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 43)
Ponomarjov (ukrán, 2705) - Kamsky (amerikai, 2714) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 41)
Carlsen (norvég, 2714) - Cseparinov (bolgár, 2670) 1 - 0 (Vezérgyalog megnyitás, 62)