Vágólapra másolva!
Hanti-Manszijszkban lejátszották a Világkupa harmadik fordulójának rájátszásait. Óriási meglepetésre búcsúzni kényszerült az első helyen kiemelt, a világranglistán második Vaszilij Ivancsuk. Az ukrán nagymester győzelemmel kezdte a Liviu-Dieter Nisiepanu elleni rapid párharcát, a második partiban azonban elnézett egy tisztáldozatot, amellyel a román sakkozó szétbombázta királyállását. Ivancsuk az első snellpartit katasztrofálisan játszotta, majd csak remire futotta erejéből. Két orosz párbajt is láttunk, Peter Szvidler érvényesítette a papírformát, Jevgenyij Barejev azonban búcsúztatta Alekszander Griscsukot. Az örmény Levon Aronjan, az indiai Krishnan Sasikiran és az ukrán Szergej Karjakin biztosította még helyét a nyolcaddöntőben, ahol már nincs ott az első három kiemelt, Ivancsuk, az örmény Sahriyar Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov.

Nyolc évvel ezelőtt, a Las Vegas-i kieséses rendszerű világbajnokságon a nyolcaddöntőben mérkőzött meg Vaszilij Ivancsuk és Liviu-Dieter Nisipeanu.

Három döntetlen után az ukrán nagymester hihetetlen sakkvaksággal vesztett. A világranglista második helyezettje, a Világkupán első kiemelt, villám-világbajnokságot nyert Ivancsuk végzetét ezúttal is a román sakkozó okozta. Pedig jól kezdte Ivancsuk a párbajt, az első rapidpartit gond nélkül megnyerte, és jól állt a szicíliai védelmű játszmában is. Elmulasztotta azonban a centrumrobbantást, helyette elnézett egy tisztáldozatot, és királya bajba került.

Következtek a villámpartik, Ivancsuk játszotta az első játszmát világossal, és idegei felmondták a szolgálatot. Húzott, mint a villám, de a 21. lépésben utolérte a sakkvakság, minőséget nézett be, ráadásul ezt újabb elnézéssel tetézte. Nisipeanu világossal túlságosan is biztosra ment, Ivancsuknak esélye volt az egyenlítésre, de végül a román sakkozó jól számolt, a gyalogvégjáték remi volt. Elmarad a nyolcaddöntőben az ukrán párharc, Szergej Karjakin a román nagymesterrel küzdhet meg. A 18 éves Karjakinnak szerencséje volt Etienne Bacrot elleni meccsén, a francia sakkozó a kalandos első partiban fonalas nyerést hagyott ki.

Két orosz rangadóra is sor került, meglepetésre az alaposan megfiatalodott mezőnyben 41 évével veteránnak számító Jevgenyij Barejev megtréfálta 17 évvel fiatalabb ellenfelét, Alekszander Griscsukot. A francia védelme kibírta a nyomást, a második partiban világossal érdekes végjátékot nyert meg. Megizzadt az első játszmában Peter Szvidler, nagy kapkodásban végül remizett Szergej Rublevszkijjel. A szicíliai védelmű összecsapást azonban szép stílusban megnyerte.

Kevés hiányzott a meglepetéshez, az örmény Levon Aronjan botlásához. Az orosz Erneszto Inarkijev a Botvinnik-változatban túljátszotta őt, Aronjan csak két könnyűtisztet kapott a vezérért, időben is jóval gyengébben állt. A bonyodalmakban Inarkijev tévedt el, kikapott, visszavágásra nem volt esélye. Nagy az öröm Indiában, Krishnan Sasikiran folytathatja a versengést.

A harmadik forduló rájátszásának eredményei:
Ivancsuk (ukrán, 2787) - Nisipeanu (román, 2668) 2,5 - 3,5 (döntetlen, döntetlen, 1 - 0, 0 - 1, 0 - 1, döntetlen)
Karjakin (ukrán, 2694) - Bacrot (francia, 2695) 3 - 1 (döntetlen, döntetlen, 1 - 0, 1 - 0)
Griscsuk (orosz, 2715) - Barejev (orosz, 2653) 1,5 - 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1)
Inarkijev (orosz, 2674) - Aronjan (örmény, 2741) 1 - 3 (döntetlen, döntetlen, 0 - 1, 0 - 1)
Macieja (lengyel, 2606) - Sasikiran (indiai, 2661) 2 - 4 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, 0 - 1)
Rublevszkij (orosz, 2674) - Szvidler (orosz, 2732) 1,5 - 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1)

A nyolcaddöntő párosítása:
Nisipeanu (román, 2668) - Karjakin (ukrán, 2694)
Alekszejev (orosz, 2716) - Barejev (orosz, 2653)
Aronjan (örmény, 2741) - Jakovenko (orosz, 2710)
Shirov (spynaol, 2739) - Akopjan (örmény, 2713)
Sasikiran (indiai, 2661) - Ponomarjov (ukrán, 2705)
Szvidler (oorsz, 2732) - Kamsky (amerikai, 2714)
Adams (angol, 2729) - Carlsen (norvég, 2714)
Wang Yue (kínai, 2703) - Cseparinov (bolgár, 2670)