Vágólapra másolva!
A szibériai olajvárosban, Hanti-Manszijszkban a sakkozók Világkupáján a nyolcaddöntők első játszmáit játszották le. A spanyol Alekszej Shirov sötéttel győzte le az örmény Vlagyimir Akopjant, míg az ukrán Ruszlan Ponomarjov világossal nyert az indiai Krishnan Sasikirannal szemben. A legfiatalabb résztvevő, a 17 éves Magnus Carlsen érdekes végjátékban érvényesítette a futópár erejét az angol Michael Adams ellen. Öt parti remivel végződött, kedden ellenkező színelosztással a nagymesterek ismét megmérkőznek egymással, 1-1 esetén rájátszás dönt.

Az első három kiemelt korai búcsúja után a Világkupán teljesen nyílttá válttá a küzdelem. A jelentős pénzdíj mellett a tét, hogy a győztes jövőre a bolgár exvilágbajnokkal, Veszelin Topalovval a kihívó jogáért játszhat.

A nyolcaddöntő első partijai közül három végződött döntéssel. A spanyol Alekszej Shirov az örmény Vlagyimir Akopjannal pályafutása során a 21. partiját játszotta, és 10-0-ra vezetett tíz döntetlen mellett. Az 1997-es groningeni vb-n is a legjobb 16 között mérkőztek meg, és a spanyol sakkozó 1,5-0,5-re nyert. A szicíliai védelem Rossolimo-változatában Shirov sötéttel új tervet valósított meg, gyalogáldozattal lepte meg ellenfelét. Akopjan nem érzett veszélyt, remihez vezető lebonyolítás helyett a passzivitást választotta, de a végjátékot rosszul értékelte, esélye sem volt a menekülésre.

Az elfogadott vezércsel egyik divatos változatában csatázott az ukrán Ruszlan Ponomarjov és az indiai Krishnan Sasikiran. A bonyodalmakban a világossal játszó exvilágbajnoknak lett igaza, a nagyátlón a fenyegetéseit Sasikiran nem tudta hárítani. A 17 éves Magnus Carlsen fiatal kora ellenére széles megnyitási repertoárral rendelkezik, és félelem nélkül játssza meg az elmélet által itt-ott gyanúsnak ítélt változatokat, mert gondosan készül minden játszmára. Magnus jól érzi magát a taktikai jellegű állásokban, de nagy türelemmel kezeli a pozíciós jellegű hadállásokat is. Rutinos ellenféllel, az angol Michael Adamsszel szemben szerzett lépéselőnyt győzelmével.

Gyors pontosztozkodással zárult az ukrán Szergej Karjakin és az első helyen kiemelt Vaszilij Ivancsukot búcsúztató román Liviu-Dieter Nisipeanu partija. Nem jeleskedett a 2005-ös Világkupa-győztese, az örmény Levon Aronjan. Bonyolult végjátékban osztozott meg a ponton a bolgár Ivan Cseparinov és a kínai Wang Yue, valamint az orosz Peter Szvidler és az amerikai Gata Kamsky. Az orosz rangadó, Jevgenyij Alekszejev és Jevgenyij Barejev elméleti párbajt vívott a félszláv védelemben, világos előnyét nem tudta győzelemig fokozni.

A nyolcaddöntő első játszmáinak eredményei:
Karjakin (ukrán, 2694) - Nisipeanu (román, 2668) döntetlen
Alekszejev (orosz, 2716) - Barejev (orosz, 2653) döntetlen
Aronjan (örmény, 2741) - Jakovenko (orosz, 2710) döntetlen
Akopjan (örmény, 2713) - Shirov (spanyol, 2739) 0 - 1
Ponomarjov (ukrán, 2705) - Sasikiran (indiai, 2661) 1 - 0
Szvidler (orosz, 2732) - Kamsky (amerikai, 2714) döntetlen
Carlsen (norvég, 2714) - Adams (angol, 2729) 1 - 0
Cseparinov (bolgár, 2670) - Wang Yue (kínai, 2703) döntetlen