Vágólapra másolva!
Két nagy meglepetés is született a Hanti-Manszijszkban zajló Világkupa nyolcaddöntőjének rájátszása során. Az orosz Dmitrij Jakovenko legyőzte a két évvel korábbi viadal győztesét, az örmény Levon Aronjant. Az amerikai Gata Kamsky az ötszörös olimpiai bajnok orosz Peter Szvidlerrel szemben jutott tovább. A generációk párharcában, az orosz rangadón a 22 éves Jevgenyij Alekszejev nyert a megfiatalodott mezőnyben veteránnak számító 41 esztendős Jevgenyij Barejev ellen. A negyeddöntőben hat nemzet képviselői folytatják a küzdelmet, a győztes a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov kihívója lesz.

Meglepetésekkel folytatódott a már korábban is sok váratlan eredményt hozó kieséses rendszerű Világkupa. A nyolcaddöntőben a rájátszás során a végső győzelemre is esélyesnek tartott címvédő örmény Levon Aronjan és az orosz Peter Szvidler szenvedett vereséget.

Az ötszörös olimpiai bajnok Szvidler szenzációs formában játszott a sakkcsapat Európa-bajnokságon, éltáblásként az első helyen végzett orosz válogatott igazi "vezérevezőse" volt. Az amerikai Gata Kamsky azonban "megtréfálta" őt a rájátszás során.

Az első partiban Kamsky vezette a világos bábukat, a harcos játszma remivel végződött. Sötéttel azonban Gata a spanyol megnyitás javított Steinitz-változatában túljátszotta az elbizonytalanodó Szvidlert, anyagi előnyét bástyavégjátékban érvényesítette.

Az örmény Levon Aronjan nem mutatott meggyőző játékot az orosz Dmitrij Jakovenko elleni meccsének első két partijában, és a rapid rájátszáson elbukott. A spanyol megnyitás Anti-Marshall változatában Aronjan gyalogot áldozott, futópárjával látszólag szép ellenjátékot kapott.

A 32 között Almási Zoltánt legyőző Jakovenko higgadtan "építkezett", majd gyalogelőnyös végjátékra egyszerűsített, ahol huszárpárja birkózott Aronjan futópárjával szemben. A két évvel korábbi Világkupa-győztes örmény nagymester elmulasztotta a jobb védekezést, és kikapott. A visszavágón érdekes bástyavégjátékot láttunk, 114 lépés után törődött bele Aronjan, hogy Jakovenko tudja a leckét, miként kell védekeznie az elméleti végjátékban.

Jakovenkóhoz hasonlóan Jevgenyij Alekszejev is tagja volt az Eb-t nyert orosz válogatottnak, majd a moszkvai Tal-emlékversenyen utolsó lett. Gyorsan túltette magát csalódottságán és a legjobb nyolc közé kvalifikálta magát. A rájátszás során kettős vereséget mért 19 évvel idősebb ellenfelére, Jevgenyij Barejevre.

A Caro-Kann védelmű partiban bonyolult csatában nyert, majd sötéttel Benoni védelmet játszva teljesítette célkitűzését. A negyeddöntőben csak Kamsky és Shirov jár harmincas éveikben. A 17 éves Magnus Carlsen, a januárban 18. életévét betöltő Szergej Karjakin, a 21 éves Ivan Cseparinov, a 22 éves Jevgenyij Alekszejev, a 24 éves Dmirij Jakovenko és Ruszlan Ponomarjov sikere azt mutatja, hogy a kétjátszmás meccsek feszültségét, a gyorsított játéktempót az ifjú titánok jobban bírják!

A nyolcaddöntő rájátszásának eredményei:
Alekszejev (orosz, 2716) - Barejev (orosz, 2653) 3 - 1 (döntetlen, döntetlen, 1 - 0, 1 - 0)
Aronjan (örmény, 2741) - Jakovenko (orosz, 2710) 1,5 - 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 -1, döntetlen)
Szvidler (orosz, 2732) - Kamsky (amerikai, 2714) 1,5 - 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen)

A negyeddöntő párosítása:
Alekszejev (orosz, 2716) - Karjakin (ukrán, 2694)
Shirov (spanyol, 2739) - Jakovenko (orosz, 2710)
Kamsky (amerikai, 1714) - Ponomarjov (ukrán, 2705)
Carlsen (norvég, 2714) - Cseparinov (bolgár, 2670)