Vágólapra másolva!
A Hanti-Manszijszkban zajló Világkupán öt nagymester már biztosította helyét a negyeddöntőben. Sikeres napot zártak az ukrán sakkozók. Szergej Karjakin honfitársát, az első kiemelt Vaszlij Ivancsukot búcsúztató román Liviu-Dieter Nisipeanu ellen sötéttel megnyerte a második játszmát. Az exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov nagy csatában kiharcolta a továbblépését jelentő remit. A 17 éves norvég Magnus Carlsen nehéz állásból menekült meg a jóval esélyesebb angol Michael Adams ellen, tisztáldozattal harcolta ki a remit. A bolgár Ivan Cseparinov látványos áldozattal rombolta szét a kínai Wang Yue királyállását. Rangidősként a 35 éves Alekszej Shrov a negyeddöntőben. Három párharc a szerdai rájátszáson dől el.

Öten már a csütörtökön kezdődő negyeddöntőkre koncentrálhatnak, de csak egyetlen párbaj két résztvevőjét ismerjük, a 17 éves norvég Magnus Carlsen a 21 éves bolgár Ivan Cseparinovval mérkőzik meg a legjobb négy közé jutásért. Carlsen az angol Michael Adams elleni meccsét kitűnő megnyitási felkészüléssel, remek technikával kivívott győzelemmel kezdte meg. A visszavágó emlékezetes nagy küzdelmet hozott. A spanyol megnyitás fél éve divatba jött, gyalogáldozatos változatát játszotta meg Magnus, s ezzel alaposan meglepte rutinos ellenfelét, aki talán nem számított a bátor folytatásra.

Michael nagy harcos, a tábla mellett időzavarban is megbirkózott a feladattal, megőrizte gyalogelőnyét, és érdekes végjátékot figyelhettünk az internetes közvetítés segítségével. Carlsen időelőnye elolvadt, a csatában a küzdő felek hosszú ideig csak a lépésenként kapott 30 másodperces extraidővel gazdálkodhattak. Adams elmulasztotta királyának döntő manőverét, Magnus fiatal korát meghazudtoló higgadtsággal védekezett, és várta a kínálkozó alkalmat. Az angol sakkozó a 78. lépésben hibázott, engedélyezett egy tisztáldozatot, ami örökös sakkhoz, illetve a partiban látott remi gyalogvégjátékhoz vezetett. Norvégia újabb fantasztikus sikernek örülhet, a nagy kedvenc már a legjobb nyolc között.

A Világkupa előtt a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov interjúban annak a reményét adott hangot, hogy honfitársával, szekundánsával, Ivan Cseparinovval játszhatja a kihívó jogáért a párosmérkőzést. A segítő stílusában könnyű észrevenni a mester hatását. Cseparinov világossal remizett a kínai Wang Yue ellen, de sötéttel a királyindiai védelmű partiban tisztáldozattal szétrombolta a világos királyállást, és látványos győzelmet aratott.

Meghajthatjuk az elismerés zászlaját a spanyol Alekszej Shirov előtt. Világossal is élvezetes játékkal rukkolt ki az örmény Vlagyimir Akopjannal szemben. Tisztet áldozott, majd a bonyodalmak a sorozatos cserék után pontosztozkodással végződtek, ami a 35 éves Shirov számára a továbbjutást jelentette. "Bosszút állt" Szergej Karjakin. Honfitársa, Vaszilij Ivancsuk ellen győztes román Liviu-Dieter Nisipeanut büntette meg. A szicíliai védelem Najdorf-változata sikeres fegyver a januárban 18. életévét betöltő Karjakin kezében. A kalandok végén előnyös végjátékra tett szert, királya elindult győzedelmes útjára. Nehéz perceket élt át az exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov, de végül elérte a célul kitűzött remit.

Három párharc a szerdai rájátszáson dől el, a nyolc között egy vagy három orosz nagymester folytathatja a csatározást. A két évvel ezelőtti Világkupa-győztese, az örmény Levon Aronjan nem mutatott meggyőző játékot, ahogy az orosz Peter Szvidlerre is nehéz "pótvizsga" vár.

A nyolcaddöntő eredményei:
Karjakin (ukrán, 2694) - Nisipeanu (román, 2668) 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)
Alekszejev (orosz, 2716) - Barejev (orosz, 2653) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen) TB
Aronjan (örmény, 2741) - Jakovenko (orosz, 2710) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen) TB
Akopjan (örmény, 2713) - Shirov (spanyol, 2739) 0, 5 - 1,5 (0 - 1, döntetlen)
Ponomarjov (ukrán, 2705) - Sasikiran (indiai, 2661) 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)
Szvidler (orosz, 2732) - Kamsky (amerikai, 2714) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen) TB
Carlsen (norvég, 2714) - Adams (angol, 2729) 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)
Cseparinov (bolgár, 2670) - Wang Yue (kínai, 2703) 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)

A negyeddöntő párosítása:
Alekszejev-Barejev - Karjakin
Shirov - Aronjan-Jakovenko
Kamsky-Szvidler - Ponomarjov
Carlsen - Cseparinov