Vágólapra másolva!
A paralimpiákon szerzett 31 aranyérmével, 49 ezüstérmével és 64 bronzérmével Magyarország az olimpiai és paralimpiai játékok történetének legeredményesebb sportnemzetei közé tartozik. A magyar olimpikonok után most az augusztus 24-én kezdődő tokiói paralimpián versenyző magyar csapat tagjai szerezhetnek olimpiai érmeket az ország számára. Az Origo a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökét, Szabó Lászlót kérdezte arról, hogy mennyire volt nehéz az ötkarikás játékokra való felkészülés a magyar parasportolók számára, illetve mely sportágakban lehet éremesélye a magyar versenyzőknek Tokióban.

A magyar versenyzők első csoportja múlt pénteken utazott el Japánba, kedden kelt útra a legnagyobb létszámú csapatrész. Az augusztus 24. és szeptember 5. között sorra kerülő paralimpia programján 22 sportág eseményei szerepelnek, és várhatóan mintegy 4400 parasportoló indul. A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László bizakodó a tokiói paralimpiával kapcsolatban, és szerinte remek eredményeket fognak elérni a magyar paralimpiai sportolók.

Milyen előjelekkel készültek az olimpiára a magyar parasportolók? A koronavírus járvány okozott-e bármilyen jellegű problémát a felkészülés idején?
Az olimpia és a paralimpia mondhatni egymás sorsában osztozott, mert 2020 márciusában mindkét világméretű sporteseményt el kellett halasztani a koronavírus-járvány miatt. A Magyar Paralimpiai Bizottság először körbekérdezte a sportolóinkat, hogy mindenki vállalja-e a plusz egy évet, hogy felkészüljön az ötkarikás játékokra.

A Magyar Paralimpiai Bizottság részéről próbáltuk pszichés szempontból is támogatni a versenyzőinket. Több videókonferenciát szerveztünk, és az edzőkkel is folyamatosan tartottuk a kapcsolatot a minél eredményesebb felkészülés érdekében.

Szabó László jó eredményeket vár az olimpián Forrás: Magyar Paralimpiai Bizottság

Nem szokványos év volt a tavalyi esztendő. Nem voltak versenyek, így nem tudtuk kellően feltérképezni a versenytársainkat.

Ráadásul a nemzetközi doppingellenőrzési rendszer sem úgy működött, ahogy korábban megszoktuk. Mivel nem voltak versenyek, így elmaradtak a doppingvizsgálatok is. A rendszer kevésbé hatékony működése nem tett jót a sportszerűségen alapuló versenyeknek. Természetesen más nemzetek is hasonló problémákkal szembesültek, de mi elfogadtuk a helyzetet, és úgy készültünk fel, hogy a legtöbbet tudjuk majd kihozni magunkból az olimpia idejére.

Magyarország a világelsők között áll az egy főre jutó olimpiai és paralimpiai érmek számát tekintve. A magyar olimpiai csapat húsz érmet szerzett az idei ötkarikás játékokon. A paralimpiai csapat tizennyolc érmet gyűjtött be a 2016-os riói olimpián. Van kitűzött cél a megszerezhető érmek számát tekintve?
Azt gondolom, hogy a jó sportvezető világos célkitűzéseket állít a sportolói elé egy világesemény előtt. Abban bízunk,

Összetett és labilis rendszer a versenysport, bármi megtörténhet, de bízom benne, hogy pozitív irányban alakulnak majd a dolgok az olimpián.

Mely szakágakban lehet bizakodni, hogy éremmel tér haza valamelyik magyar sportoló? Esetleg van olyan, amiben meglepetést okozhatunk?
A magyar paralimpikonok tíz sportágban vesznek részt az olimpián.

Most is az említett sportágakban várunk érmet a versenyzőinktől.

Madarászné Mező Boglárka kerekesszékes vívó a tokiói paralimpián versenyző magyar csapat tagjainak eskütételi ünnepségén Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az atlétika és kajak-kenu felzárkózhat még, de mivel kenus most nincs a magyar küldöttségben, így csak a kajak szakágban érhetünk el jó eredményt Tokióban. Ebben az öt sportágban szinte biztosan lesz magyar érem Tokióban.

A paralimpiák történetének magyar szempontból legsikeresebb sportága az úszás, idehaza azonban alig esik szó a legjelesebb képviselőiről. Az úszó Száraz Evelin korábban némileg szomorúan nyilatkozta, hogy gyakran a saját osztálytársai sem tudják, hogy már járt világversenyen. Az eredményeik tükrében a parasportolók kapnak-e elegendő megbecsülést itthon, vagy esetleg van még hova fejlődni ezen a téren?
Mindig van hova fejlődni,

Egy picit mindenkinek többet kell tennie, hogy még elfogadottabb legyen. Szerencsére több médium foglalkozik a paralimpiai sportolókkal. Az M4 csatorna élőben fogja közvetíteni a legtöbb versenyt a paralimpiáról, mint ahogy a tokiói paralimpián versenyző magyar csapat tagjainak eskütételi ünnepségét is közvetítették.

A tokiói paralimpián versenyző magyar csapat tagjai az eskü szövegét mondják az eskütételi ünnepségen Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az atléta Ekler Luca és a kenus Kiss Péter is sokat szerepel a nyilvánosságban, és mindketten népszerűsíteni próbálják a parasportolókat.


Ha már Ekler Luca neve szóba jött: a szombathelyi sportoló nemrégiben távolugrásban és 400 méteren aranyérmet, 100 méteren pedig ezüstérmet nyert a lengyelországi paraatlétikai Európa-bajnokságon, ráadásul 400 méteres síkfutásban világcsúccsal győzött.
Ő biztosan az egyik aranyesélyes lehet. Távolugrásban és sprintszámokban (100 méter, 400 méter) nagyon jó eredményt érhet el az olimpián. Luca egyébként a Testnevelési Egyetem hallgatója, jól beszél, és nem ijed meg a nyilvánosságtól sem.

Ekler Luca paraatléta edzés közben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felvezető programjában is szerepet fog vállalni.

Az utánpótlás terén akadnak új tehetségek, akik akár újabb kiváló eredményeket szerezve öregbítenék a magyar parasportolók hírnevét?
Az úszók közül Száraz Evelin, Payer Kata, Konkoly Zsófia és Iván Bence, a kenusoknál Kiss Péter sem töltötte be a huszadik életévét, és mindannyian szerepelni fognak az ötkarikás játékokon. Így elmondható, hogy vannak tehetséges fiataljaink az utánpótláskorúak között is.

Fontos, hogy figyeljünk azokra a fiatalokra, akik fogyatékossággal élnek, és a sport révén a megfelelő arányok figyelembevételével legyen esélyük arra, hogy az életük még jobban kiteljesedjen.