Ezt a barlangot jobb, ha messze elkerüli, aki nem akar meghalni

Vágólapra másolva!
A Costa Rica-i Venecia de San Carlosban található Recreo Verde turisztikai komplexumban van egy apró hegyi barlang, amelyet a halál barlangjaként emlegetnek, mivel képes megölni minden lényt, aki belép oda.
Vágólapra másolva!

A Poas vulkán peremén található la Cueva de la Muerte mindössze 2 méter mély és 3 méter hosszú, ami a rovarok, madarak és egyéb más állatok, lények számára látszólag meghitt menedéket nyújt. A látszat azonban jelen esetben meglehetősen csalóka lehet, mivel az apró barlangba való belépés szinte azonnali halált eredményez, hiába tűnik szabad szemmel nézve teljesen ártalmatlannak. Ennek magyarázata roppant egyszerű, habár senki sem gondolna rá: a helyiség tele van szén-monoxiddal, egy színtelen, szagtalan, íztelen gázzal, amely rendkívül mérgező. 

Hogy mindenki számára egyértelműen demonstrálhassák, mennyire halálos a Halál Barlangja, a helyi idegenvezetők egy meggyújtott fáklyát helyeznek a barlang belsejének bejáratához, amely az oxigén hiánya és a szén-dioxid magas koncentrációja miatt azonnal kialszik.

Cave of Death in Costa Rica, 
Cueva de la Muerte, Recreo Verde, Costa Rica, RecreoVerde, CostaRica, halál barlang, halálbarlang
A barlang mérgező jellegét demonstrálja egy helyi idegenvezető
Fotó: YouTube/gvr63

Érdekes módon a mai napig senki sem talált magyarázatot arra, hogy hogyan került szén-dioxid a Halál Barlangjába, viszont több kutató is arra a következtetésre jutott, hogy a gáz szerves jellege arra utal, hogy az a magas hőmérsékletnek és nyomásnak kitett ásványi lerakódásokból származik a földi magmában, ahol nincs oxigén. A mérgező jellegét az is okozhatja, hogy a barlang egy aktív vulkán szoros közelségében található. Egy biztos, a tudósok megállapították, hogy a Cueva de la Muerte óránként körülbelül 30 kilogramm szén-dioxidot termel.

Ennek az apró barlangnak a halálos tulajdonságait csak teljesen véletlenül fedezték fel a Recreo Verde komplexum építése során. Egy munkás, aki túl közel ment a bejárathoz, rosszul lett, és emiatt alaposabban is átvizsgálták a környéket. Halálos hírneve miatt a Halálbarlang azon kevés barlangokhoz sorolható, ahová turistáknak szigorúan tilos bemenniük.

 A természeti képződmény előtt egyébként tábla is figyelmeztet arra, hogy ne lépjen be oda senki, akinek kedves az élete.

 Kis mérete és szűk bejárata miatta viszont egyébként is meglehetősen körülményes lenne bejutni ide. Emellett a sűrű szén-dioxid (körülbelül 80-90 százalékos tisztaságú) általában a barlang alján marad, ami a kis állatok számára még halálosabbá teszi a helyet. 

 

Forrás: Oddity Central