Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottságnak, 108 éves múltjának megfelelően, megbecsült szerepet biztosít az új sporttörvény, amely jelentősen karcsúsodott és áttekinthetőbb lett - így vélekedett Schmitt Pál a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumban tartott szerdai egyeztetés után. A MOB-elnök ugyanakkor hozzátette: a hazai ötkarikás szervezet a jövőben is szeretné, ha beleszólása lenne a sportolói ösztöndíjak elosztásába, amely eddig kizárólagos jogköre volt.

Gyurcsány Ferenc sportminiszter szerint egyetértés volt a GYISM és a MOB között abban, hogy az új sporttörvény előrelépést jelent az előzőhöz képest. A MOB státusát illetően úgy vélekedett, kiegyenlítődik a négy nagy sportköztestület - MOB, Nemzeti Sportszövetség, Fogyatékosok Nemzeti Szövetsége, Nemzeti Szabadidősport Szövetség - között a támogatási, a felelősségi és a jogi feltételrendszer.

"A MOB működési feltételeit, részvételét az állami finanszírozásban továbbra is biztosítja az új sporttörvény" - mondta Schmitt Pál. "Egy kérdés maradt tulajdonképpen nyitva, a sportolói ösztöndíjak ügye. Eddig közmegelégedésre a MOB, a szövetségekkel szorosan együttműködve rendelkezett az évi félmilliárd forint elosztásáról. Ennek a rendszernek a működtetéséhez nálunk van a megfelelő tudás és szakmai tapasztalat. Ezt jeleztük a sportminisztériumnak, mert az új szabályozás ezt a hatáskört egy kuratóriumnak adná." A MOB státusával kapcsolatban Schmitt Pál kijelentette: "A Magyar Olimpiai Bizottság egyáltalán nem lát riválisokat a többi sportszervezetben, hanem keresi a velük való együttműködést. Az olimpiai sportágakon kívül számos területe létezik a sportéletnek, s a törvénynek ezt nyilván kezelnie kell."

Gyurcsány Ferenc ezzel kapcsolatban megjegyezte, a négy nagy sportköztestület együttműködésének a Nemzeti Sporttanácsban kell kiteljesednie. A várhatóan 15 tagú NS az elképzelések szerint a magyar sport stratégiai fejlesztésének legfontosabb szervezete lesz, amely javaslatokat fogalmaz meg az állami támogatások elosztására. Többek között arról alakít ki közös álláspontot, hogy mennyit költsön az állam élsportra, tömegsportra, finanszírozásra, fejlesztésekre.

A sporttörvény társadalmi vitájának zárultával a szöveget véglegesítik, s az a tervek szerint október elején kerül a kormány, majd novemberben a parlament elé. Így a képviselők még a téli szünet előtt dönthetnek elfogadásáról, s január 1-jén életbe léphet.