Tormás-tejszínes lazacpástétom

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ma egy lazaccal készült finomság receptjét mutatja be.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 300 ml tejszín, 1 evőkanál zselatin, 500 g lazac, 2 evőkanál torma, 1 evőkanál citromlé, só, kapor, őrölt bors, őrölt fehérbors, 2 evőkanál olívaolaj

A lazacot szeleteljük fel, majd mindkét oldalát fűszerezzük őrölt borssal, sóval és kaporral. Serpenyőben felhevített olívaolajban mindkét oldalát süssük pirosra. Hagyjuk kihűlni.

A kihűlt halat tegyük gyorsvágó gépbe, adjuk hozzá a tormát (lehet frissen reszelt is), a citromlevet, sót, őrölt fehérborsot. Dolgozzuk össze gyorsan.
Két evőkanál hideg vízbe áztassuk be a zselatint, majd fél perc alatta mikrohullámú sütőben forrósítsuk fel. Még forrón keverjük a felaprított halhús közé. Szedjük ki a keveréket egy tálba, és keverjük hozzá óvatosan a kemény habbá felvert tejszínt is.

Őzgerincformát béleljünk ki nejlon fóliával, az alját kidíszíthetjük citromszeletekkel és kaporlevéllel. Töltsük meg a lazacos keverékkel, majd takarjuk be a tetejét is fóliával. Tegyük hűtőszekrénybe fél napra.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A kész masszát tölthetjük szilikon formákba is, ilyenkor nem kell fóliával kibélelni. A forma alját dekoráljuk fűszerlevelekkel, citrommal, majd töltsük meg a masszával. Fél napra tegyük hűtőbe, majd tálaljuk tányérokra.

Ha reggelinek kínáljuk, főtt tojással, friss péksüteménnyel és pikáns uborkával tálaljuk. Előételként színes salátalevekre tálalva nagyon csábító fogás lehet.