Német államfő: Az afganisztáni helyzet a Nyugat szégyene

Kabul, 2021. augusztus 17.
Amerikai katonák őrt állnak a kabuli nemzetközi repülőtér körül 2021. augusztus 16-án. A repülőtér kifutópályáit korábban az Afganisztánból menekülni próbáló emberek ezrei ellepték, ezért délután több órára fel kellett függeszte
Kabul, 2021. augusztus 17. Amerikai katonák őrt állnak a kabuli nemzetközi repülőtér körül 2021. augusztus 16-án. A repülőtér kifutópályáit korábban az Afganisztánból menekülni próbáló emberek ezrei ellepték, ezért délután több órára fel kellett függeszteni a járatok indítását és fogadását. A kialakult káoszban legalább hét ember életét vesztette. Néhányan azután lelték halálukat, hogy lezuhantak egy C-17-es típusú amerikai katonai szállító repülőgépről, amelynek belekapaszkodtak az oldalába a felszállás előtt. MTI/AP/Shekib Rahmani
Vágólapra másolva!
A Nyugat szégyenének nevezte a nemzetközi haderő kivonulása után a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán helyzetét a német államfő kedden. Frank-Walter Steinmeier a berlini hivatalában egy pódiumbeszélgetést felvezető beszédében kiemelte, hogy a tálibok elől menekülő afgánokkal zsúfolt kabuli repülőtéren uralkodó állapotokat mutató felvételek "szégyenletesek a politikai Nyugat számára". Ezekért az "emberi drámákért mi is felelősek vagyunk" - jelentette ki. Eközben hét embert sikerült elszállítani repülővel Kabulból a német hadsereg (Bundeswehr) mentési műveletének első, helyi idő szerint hétfői akciójával.
Vágólapra másolva!

A szövetségi elnök, aki 2005-től 2009-ig és 2013-tól 2017-ig Németország külügyminisztere volt, kifejtette, hogy a tálib hatalomátvétel "politikai vízválasztó", olyan fordulat, amely nemcsak megrázó, hanem "megváltoztatja a világot". Mint fogalmazott:

az afgán kormány és fegyveres erőinek gyors összeomlása és a tálibok ellenállás nélküli hatalomátvétele nehéz és "keserű" kérdéseket vet fel "külpolitikánk múltjával és jövőjével kapcsolatban", mert azt mutatja, hogy kudarcot vallottak az Afganisztán stabilizálását és egy életképes államberendezkedést szolgáló évtizedes erőfeszítések.

Ezeket a kérdéseket őszintén és alaposan meg kell beszélni a nyugati országok szövetségében - mondta a német államfő, rámutatva:

Hét embert menekítettek ki Kabulból a német hadsereg első akciójával

A tálib hatalomátvétel óta Kabulban leszálló első német katonai repülőgép mindössze hét embert evakuált - közölte a német kormány kedden. A Reuters hírügynökség információi alapján az Al Jazeera összefoglalójában kiemelik:

- mondta a német védelmi miniszter, aki ezért a tálib hatalomátvételt követő, a repülőtéren uralkodó káoszt okolja. Németország, amelynek az Egyesült Államok után a második legnagyobb katonai kontingense tartózkodott Afganisztánban, több ezer német-afgán kettős állampolgárt, valamint jogvédőt, jogászt és külföldi erőkkel együttműködő embereket szeretne légi úton evakuálni. Az alábbi videón is látszódik, milyen állapotok uralkodnak a repülőtéren:

Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter elmondta, hogy az A400M szállítógép hétfőn este „nyaktörő leszállást" hajtott végre, amelynek fő célja az volt, hogy német katonákat szállításon Afganisztánba az evakuálás biztosítására.

- mondta az ARD műsorszolgáltatónak. Hozzátette:

Csak heten jutottak el a gépig, amelynek gyorsan fel kellett szállnia, és más németek nem tudtak bejutni a repülőtérre a német katonák védelme nélkül - mondta a külügyi szóvivő.

- mondta a szóvivő.

Kabul, 2021. augusztus 17. Amerikai katonák őrt állnak a kabuli nemzetközi repülőtér körül 2021. augusztus 16-án. A repülőtér kifutópályáit korábban az Afganisztánból menekülni próbáló emberek ezrei ellepték, ezért délután több órára fel kellett függeszteni a járatok indítását és fogadását. A kialakult káoszban legalább hét ember életét vesztette. Néhányan az után lelték halálukat, hogy lezuhantak egy C-17-es típusú amerikai katonai szállító repülőgépről, amelynek belekapaszkodtak az oldalába a felszállás előtt Forrás: MTI/AP/Shekib Rahmani

Mivel 600 katona vesz részt az evakuálásban, Németország reméli, hogy az elkövetkező órákban képes lesz még több embert kimenteni.

Az evakuálást kedden kora reggel folytatták, miután előző nap felfüggesztették, mert az emberek tolongtak a kifutópályán, hogy menekülni próbáljanak.

Németország most arra vár, hogy az Egyesült Államok engedélyezze egy második repülőgép berepülését Üzbegisztánból, Taskentből, amelyet csomópontként használnak - írja az Al Jazeera.

Kramp-Karrenbauer remélte, hogy a repülőteret több napig nyitva lehet tartani, hogy minél több embert lehessen evakuálni.

- tette hozzá a német védelmi miniszter.

Újra megpróbálják

A Bild című lap értesülése szerint jóval több embert, köztük a német nagykövetség 57 dolgozóját és további 88 német állampolgárt kellett volna felvenni a légierő (Luftwaffe) szállítógépének fedélzetére. Az akár 150 ember szállítására alkalmas Airbus A400M típusú gép azonban csak 30 percre szállhatott le az afgán fővárost elfoglaló tálibok elől menekülőktől zsúfolt repülőtérre.

Berlin, 2021. augusztus 16. Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletet tart Berlinben 2021. augusztus 16-án, egy nappal az után, hogy a szélsőséges iszlamista tálibok elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket, valamint a főváros valamennyi területét ellenőrzésük alá vonták. Asraf Gáni afgán elnök is elhagyta az országot. A német hadsereg elindított mentőakciójával nagyjából tízezer embert kell kimenekíteni a tálibok uralma alá került Afganisztánból Forrás: MTI/EPA/Getty Images/Omer Messinger

- mondta a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak kedden Johann Wadephul kereszténydemokrata (CDU) parlamenti képviselő. Kiemelte:

felelőtlenség lett volna több embert kivinni a reptérre, mert nem lehetett tudni, hogy a gép megkapja-e a leszállási engedélyt.

A német kormány tízezer embert próbál kimenekíteni Afganisztánból. A tervek szerint a német állampolgárok és a Bundeswehr helyi segítői mellett a német segélyszervezetek és más civil szervezetek afgán munkatársait is családostól Németországba menekítik. A művelet központja a szomszédos Üzbegisztán fővárosa, Taskent.

Amerikai katonák őrt állnak a kabuli nemzetközi repülőtér körül 2021. augusztus 16-án Forrás: MTI/AP/Shekib Rahmani

Németország az Egyesült Államok után a második legnagyobb létszámmal vett részt az amerikai földön 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások miatt elindított, NATO-vezetésű afganisztáni hadműveletekben, vagyis a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (ISAF) és az Eltökélt Támogatás (RS) nevű hadművelet munkájában. Előfordult, hogy egyszerre több mint ötezer német katona volt az ázsiai országban. A műveletekre 12,5 milliárd eurót (4400 milliárd forint) fordítottak. Afganisztáni fejlesztési, segélyezési programokra az utóbbi időszakban évi 435 millió eurót fordított a német kormány. Az ázsiai ország ezzel az első helyen állt a Németország által támogatott fejlődő országok listáján. Az utolsó német katonai egység júniusban vonult ki Afganisztánból.

A nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős német miniszter, Gerd Müller kedden bejelentette, hogy azonnali hatállyal leállították az állami finanszírozású programokat, és csakis azzal foglalkoznak, hogy kijuttassák Afganisztánból a tálibok miatt távozni kívánó helyi munkatársaikat.

A tálib lázadók vasárnap hatoltak be Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. Asraf Gáni államfő elmenekült az országból, a szélsőséges iszlamisták pedig a főváros csaknem teljes területét ellenőrzésük alá vonták. A nemzetközi repülőtéren amerikai katonai egységek igyekeznek rendet teremteni.