A felnőttkori ADHD jelei, amelyeket sokszor észre sem veszünk

ADHD laptop
A felnőttkori ADHD-t néha nehéz diagnosztizálni
Fotó: Image Source via AFP
Vágólapra másolva!
Az ADHD, azaz a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (attention deficit hyperactivity disorder) más tünetekkel jár felnőttkorban, mint gyerekkorban. Sok esetben ezek a tünetek fel sem tűnnek, pedig kezelés nélkül a felnőttkori ADHD igencsak megnehezítheti az érintettek életét.
Vágólapra másolva!

Nagyjából 10 millió amerikai felnőttről (és több mint 365 millióról világszerte) feltételezik, hogy ADHD-s, és mivel a tünetek felnőtteknél másképp jelentkezhetnek, a felismerés általában lassú folyamat. A figyelmen kívül hagyott jelek jelentős terhet jelenthetnek az érintettek életére és egészségére. 

ADHD laptop
A felnőttkori ADHD-t néha nehéz diagnosztizálni
Fotó: Image Source via AFP

„A diagnózist kereső felnőtteknél gyakran inkább sok finom jelet találunk, mintsem hogy teljesen elmaradnának” - mondta a HuffPostnak Dede O'Shea, a massachusettsi Cambridge-ben található Beth Israel Lahey Health neuropszichológusa. 

Az ADHD jellegzetes tünetei - a figyelmetlenség, az impulzivitás és a hiperaktivitás - felnőttkorban jellemzően nem annyira feltűnőek,

valószínűleg azért, mert azoknak a felnőtteknek, akiknél az ADHD-t nem diagnosztizálták gyermekkorban, egy életen át volt idejük arra, hogy összeszedjék a tüneteik kompenzálásához szükséges készségeket. 

„Az ADHD egyes tünetei a szorongás vagy a depresszió tüneteit is utánozzák” - mondta a HuffPostnak Cristina Louk, Washington államban dolgozó klinikai pszichológus. „A legtöbb embernél először ezeket a rendellenességeket diagnosztizálják, és frusztráltak lesznek, amikor a kezelés nem enyhíti a tüneteiket.” 

Átmenetileg előfordulhat, hogy bizonyos érzéseket és viselkedésformákat más dolgoknak tulajdonítunk - a túl sok kávéra fogjuk a felfokozott érzéseket, vagy a lefagyott számítógépre hárítjuk az alvászavart, holott valójában ezek a felnőttkori ADHD tünetei. 

Íme néhány alattomosabb jel, amit esetleg figyelmen kívül hagyunk. 

Halogatás a végletekig 

Az ADHD-s agyak mindig olyan tevékenységeket keresnek, amelyek a dopamin, a jutalom és az öröm érzését kiváltó agyi kémiai anyag, a dopamin szintjét növelik, amely a rendellenességben szenvedőknél általában alacsonyabb. 

Mivel az ADHD-s emberek nehezen tartanak fenn elegendő dopamint a számukra kevésbé érdekes rutinfeladatok során, előfordulhat, hogy mindent megtesznek, hogy elkerüljék azokat. 

„Egy átlagos ember unatkozhat egy rutinfeladat miatt, de ADHD-soknál ez a negatív érzés sokkal szélsőségesebb - és így az elkerülése is

- mondta O'Shea. „Ezt elkerülheti a figyelmet, mint potenciális ADHD-tünetet, mert szándékos lustaságnak és motiválatlanságnak tűnik.” 

Órákig tartó hiperfókuszálás ugyanarra a feladatra 

Ha valaki ADHD-s, nehézkes lehet a feladatok elkezdése - különösen azon a feladatoké, amelyeket ijesztőnek találunk, vagy amelyekről úgy gondoljuk, hogy időigényesek lesznek. 

Ha viszont már elkezdtük, előfordulhat, hogy annyira elmerülünk abban, amit csinálunk, hogy emiatt más fontos feladatokat elhanyagolunk. 

„A hiperfókuszálás szintén olyan tünet, amelyet könnyen el lehet téveszteni, mert úgy tűnik, hogy az illető csak bizonyos tevékenységek elvégzésére motivált” - mondta O'Shea. „Néha tévesen önzésnek és túlbuzgóságnak nézik.” 

Impulzív költekezés 

Az ADHD-s felnőttek nagyobb valószínűséggel hoznak rossz pénzügyi döntéseket - mondjuk, impulzív vásárlásokat hajtanak végre a dopaminlöketért, halogatják a számlák kifizetésének unalmát, vagy elfelejtik, mikor esedékesek. 

Vásárlás
Az ADHD egyik tünete az időnként rátörő vásárlási láz
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Beata Zawrzel/NurPhoto

Ebben szerepet játszhatnak a bazális ganglionok zavarai. A bazális ganglionok az agyban található struktúrák egy csoportja, amelyek feldolgozzák, hogyan értékeljük az érzelmeket, motivációkat, célokat és kockázatokat. 

Az időérzék elvesztése 

Az ADHD-s embereknek nehézséget okoz az időérzékelés, illetve az, hogy tudják, mennyi időre van szükségük egy tevékenység elvégzéséhez. 

Eddig nem sikerült azonosítani egyetlen agyterületet sem, amely az időérzékelésért felelős,

de úgy tűnik, hogy az időbecslés a prefrontális kéreghez kapcsolódik (az agynak az a része, amely a végrehajtó funkciókat, a fókuszálást és a figyelmet, valamint a szervezési készségeket segíti), amely a dopaminnal kapcsolatos pályák jelzéseire támaszkodik a megfelelő működéshez. 

Érzelmi kitörések 

A szorongó és ideges, a boldog és beszédes, a dühös és agresszív emberektől kezdve az ADHD-s emberek érzelmi szabályozatlanságot tapasztalhatnak, ami miatt olyan erős érzelmi reakciókat produkálnak, amelyeket még ők maguk sem látnak előre. 

Evés elfelejtése, falásroham 

A kutatások szerint szoros kapcsolat áll fenn az ADHD és a kóros étkezési szokások között, amelyek közül kiemelkedik a falásrohamok és az evés teljes elfelejtése. 

A pontos mechanizmusokat még nem sikerült kideríteniük a kutatóknak, de több tényező kombinációja is szerepet játszhat, többek között a prefrontális kéreg és a limbikus rendszer károsodott agyi aktivitása. 

Alvási nehézségek 

Az álmatlanság nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki ADHD-s, de a kutatások szerint az ADHD-s felnőttek hajlamosak alvásproblémákra. Ez lehet a retikuláris aktiváló rendszer (RAS) - az agytörzsben található idegpályák hálózata, amely alapvető fontosságú a személy tudatszintjének közvetítésében - károsodott aktivitásának mellékhatása. 

O'Shea szerint néhány ADHD-s embernek biológiai zavarai is lehetnek a cirkadián ritmusában. 

Két ilyen zavar a késleltetett alvási fázis zavar - amikor az alvás tartósan két vagy több órával késik a szokásos lefekvési idő után - és a melatonintermelés késleltetett megindulása.

 A melatonin az alváshormon, amelynek termelése éjszaka indul be, hogy segítsen elaludni. 

Alvásprobléma
Az ADHD alvásproblémákat is okozhat
Fotó: BSIP via AFP / BSIP via AFP/COLLANGES / IMAGE POINT FR / BSIP

Örökkévalóságig tartó döntéshozatal 

„Az ADHD-s embereknél lassabb feldolgozási sebességet tapasztalhatunk” - mondta Louk. A feldolgozási sebesség arra utal, hogy egy adott ingerre (ebben az esetben egy választási lehetőségre) milyen gyorsan tudunk reagálni egy korlátozott időkereten belül. 

Ez nem feltétlenül annak a jele, hogy döntésképtelen valaki - inkább annak, hogy több időre van szüksége a döntéshozatali folyamatban való eligazodáshoz. 

Állandó nyugtalanság 

A nyugtalanság általában a felnőttkori ADHD egyik alattomosabb jele, főként azért, mert a nyugtalanság külső viselkedésformáit olyan könnyen lehet más dolgoknak tulajdonítani, mint például az intenzív munkaterhelés vagy a túl sok kávéfogyasztás. 

„A felnőttek nagyobb valószínűséggel mutatják ki a nyugtalanságot azzal, hogy fel kell állniuk és járkálniuk kell” - mondta O'Shea. 

Elkalandozó és magamutogató beszélgetések 

Az ADHD-s embereknek nehézséget okozhat egy beszélgetés nyomon követése a gyenge figyelemirányításnak és az információk pillanatnyi megtartásának köszönhetően. 

Ez gyakori félbeszakításokhoz vezethet, mert előfordulhat, hogy nem emlékeznek arra, hogy mit akarnak mondani, vagy mit mondott a másik

- mondta O'Shea. „Nyugtalannak is érezhetik magukat, és késztetést érezhetnek arra, hogy beleugorjanak egy őket érdeklő gondolatba.” 

Mi a teendő, ha valakit ADHD-vel diagnosztizálnak? 

A hivatalos ADHD-diagnózis sok olyan felnőtt számára jelenthet változást, akik egész életükben küzdöttek a problémákkal. A diagnózis birtokában megkezdődik az az út, amely visszaszerzi az önbizalmat és a motivációt. 

Lehet, hogy "lustának" vagy "sikertelennek" nevezték vagy gondolták magukat, és a diagnózis keretet adhat az egész életen át tartó küzdelmeiknek

- mondta Dr. Heather Goodman, a Weill Cornell Medicine és a NewYork-Presbyterian pszichiátere a HuffPostnak. 

A felnőttkori ADHD kezelése hasonló a gyermekkori ADHD kezeléséhez, és magában foglalja a gyógyszeres kezelést, a mindennapi élet szervezésének és működésének javítására összpontosító pszichoterápiát, valamint az ADHD mellett fennálló mentális egészségügyi állapotok kezelését.