Megbetegíthetnek ezek a zöldségek és gyümölcsök

zöldségek
Fotó: Pixabay
Vágólapra másolva!
Az ömlesztve tárolt zöldségeknek és gyümölcsöknek az az előnye, hogy sokkal kevesebb hulladék termelődik a csomagolás hiánya miatt, azonban hátránya is van. Ha nem figyelünk oda, akkor akár súlyos betegség is lehet a következménye.
Vágólapra másolva!

Az, hogy meddig fogyasztható egy-egy zöldség vagy gyümölcs az sok mindentől függ, vannak olyan tényezők, amik ezt gyorsítják, ilyen például a sérülés, a vízveszteség, a különböző szennyeződések, az érés során történő változások és a vírusok és baktériumok is - írja a Ripost.

A romlásnak indult élelmiszerek megvásárlása nemcsak a pénztárcánknak tehet rosszat, hanem az egészségünknek is, ugyanis akár meg is betegedhetünk tőlük. 

A Spanyol Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozási Ügynökség (AESAN) összeállított egy listát arról, hogy mely ömlesztve árusított zöldségekkel és gyümölcsökkel kell vásárláskor a leginkább óvatosnak lennünk. Ugyan az ömlesztve tárolásnak vannak előnyei, ilyen például hulladék csökkentése, érdemes pár dologra odafigyelni. 

Az AESAN szerint a legnagyobb élelmiszer-biztonsági kockázatot a bogyós gyümölcsök (málna, eper, szeder, ribizli és áfonya) és a csírák jelentik. Ezeket követik a fűszernövények (petrezselyem, kapor, metélőhagyma, bazsalikom, oregánó stb.) és az egyes leveles zöldségek (kelkáposzta, saláta, spenót, endívia, mángold, rukkola). De érdemes odafigyelni akkor, ha gombát, szőlőt, licsit, cseresznyét, kajszibarackot, fügét, kelbimbót, brokkolit vagy karfiolt vásárolunk. 

Vannak azonban olyan ömlesztve tárolt áruk is, amelyeknél nem jelent akkora problémát a tárolási módszer. Ide tartoznak például a szár- és gyökérzöldségek (zeller, retek, sárgarépa, legtöbb hagymaféle és a spárga). Ugyancsak nem tartozik a könnyen romló élelmiszerek közé a fejes káposzta, a koktélparadicsom, bizonyos paprikafélék, a naspolya és a datolyaszilva. A legkevésbé a gumós zöldségek, mint a burgonya vagy a batáta (édesburgonya) romlandóak.

A bogyós gyümölcsöknél nemcsak a vásárláskor érdemes odafigyelni, hanem azt is érdemes észben tartani, hogy az eper, a málna és a szeder mindössze két-három napig marad friss, míg az áfonya maximum tíz napig tart. Ha azt látjuk, hogy már túlérettek, inkább tegyük a fagyasztóba és később készítsünk belőle turmixot. Valamint nem szabad egymás mellett tárolni a zöldségeket és a gyümölcsöket, ugyanis a legtöbb gyümölcs etilént termel, amely egyes alapanyagoknak kárt okoz. Ezért az etilént termelő gyümölcsöket, mint az alma, az avokádó, az őszibarack, az etilénérzékeny termékektől (uborka, saláta, padlizsán, zöld leveles zöldségek) távol kell tárolni.