Vágólapra másolva!
A földi élet fenntarthatóságának kérdései
Vágólapra másolva!

I. Mit jelent a fenntarthatóság?

A fenntarthatóság azt jelenti, hogy biztosítani tudjuk az emberi szükségleteket a jelenben, ugyanakkor képesek vagyunk megőrizni a környezetet és a természeti erőforrásokat a jövendő generációk számára.

Az utóbbi évtizedekben egyetértés alakult ki abban, hogy a fenntartható fejlődés (vagy helyesebben a fenntarthatóság) három alappillére a következő:

  • a gazdaság (ipar, mezőgazdaság, energetika, közlekedés) fenntartható működtetése;
  • a társadalmi viszonyok (politikai rendszerek, nemzetközi jogi és gazdasági rendszerek) elfogadható, rugalmas és önkorrekcióra képes formáinak megvalósítása;
  • és a környezet és a természeti erőforrások megőrzése.

A cél az emberhez méltó élet biztosítása mindenki számára. Ennek eszköze a gazdaság, és feltétele a természet (környezet) és az erőforrások megőrzése.

A fenntarthatóság fogalmának kialakulásáról, a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés kapcsolatáról szólt Láng István előadása a Mindentudás Egyetemén.

A szükségletek között az első helyen szerepel az ivóvíz, az élelmiszer és az energia. Az emberiség egy (jelentős) része nagyon nehezen jut ezekhez hozzá. Sok helyen óriási gond az ivóvíz megszerzése, primitív módszerekkel művelik a földet (1. ábra).
Ahogyan arról Horn Péter akadémikus a Mindentudás Egyetemén tartott előadásából értesülhettünk, 2 milliárd embertársunk táplálkozása igen szegényes, 800 millió éhezik (2. ábra). "Szomorúan kell tapasztalnunk, hogy újabban a közepesen gazdag és a gazdag országokban is - a szociális hálók gyengülése folytán - számottevően nőtt az alultápláltak száma. Ez alól hazánk sem kivétel." - írja Horn Péter.



1. ábra



2. ábra



3. ábra



Az emberiség egyharmadának ma is egyetlen energiaforrása a fa. Az igény a következő 50 évben valószínűleg (3.ábra).