Jöhet a felfutás a választási szorongás után

jó kilátás hangulat USA pénzügy részvény tőzsde világos
Vágólapra másolva!
Ahogy közeledik az amerikai választási kampány vége, a befektetők körében egyre fokozódik az idegesség. Jelenleg ugyanis ez az egyik legnagyobb kockázati tényező a piacok számára, de mindez gyorsan megváltozhat. Az amerikai részvények nagyot ralizhatnak a megkönnyebbülés után.
Vágólapra másolva!

Tekintettel arra, hogy a részvénypiacok számára kiemelt bizonytalansági tényezőt jelent az amerikai elnökválasztás eredménye, az látszik, hogy papírok az elmúlt három hónapban lényegében kivártak a jelentősebb mozgásokkal. Mindazonáltal a MarketWatch elemzője, Howard Gold úgy látja, ha meglesz a választási eredmény, igen szép november elé néznek a részvények.

Jó formában a gazdaság

Gold 5 okot hoz fel, melyek meglátása szerint a közelgő ralit támasztják alá, és ezek közül az egyik, hogy az amerikai gazdaság egyáltalán nem áll rosszul. A harmadik negyedévben például 2,9 százalékkal bővült az Egyesült Államok GDP-je. Noha az elemző hangsúlyozza, hogy a későbbi felülvizsgálatok során ezt visszafoghatják, még így is jelentős fejlődés az első féléves eredményhez képest.

Szépen teljesít az amerikai gazdaság Forrás: 123rf.com

Nem mellékesen az októberi mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatási adatok is azt jelzik, hogy az USA gazdasága fokozatosan áll talpra. A havi 161 ezres bővülés ugyan elmaradt a Bloomberg által megkérdezett elemzők 173 ezres medián várakozásától, de a munkanélküliségi ráta 5-ről 4,9 százalékra csökkent,

a bérek pedig 2009 óta nem látott mértékben emelkedtek éves alapon.

A megelőző hónapban az új foglalkoztatottak száma 191 ezerrel emelkedett. A munkahelyek száma az idén eddig havi átlagban már csak 181 ezerrel nőtt a tavalyi 229 ezerrel szemben. Noha az alkalmazotti létszám növekedésének üteme lelassult, ezt az elemzők természetesnek tartják, mert a munkaerőpiac közel van a teljes foglalkoztatottsághoz.

Végül pedig – teszi hozzá Gold –

a kötvénypiaci hozamok egyáltalán nem utalnak recessziós veszélyre.

Ezen kockázat egyik legjobb indikátora, ha a rövid lejáratú papírok magasabb hozammal forognak, mint a hosszúak, de erről ma szó sincs. Ráadásul semmilyen más jel sem utal közelgő recesszióra, és gazdasági visszaesés nélkül 1967 óta csupán egyetlen egyszer, 1987-ben fordult elő, hogy az amerikai részvénypiac több mint 20 százalékot csökkent volna.

Kitartó jegybank

A befektetők szinte biztosra veszik, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed idén decemberben még kamatot emel. Ezt támasztja alá, hogy a kereskedők

74 százalékos valószínűséget tulajdonítanak egy negyedpontos szigorításnak a következő hónapban.

A Fed még meglepheti idén a piacokat Forrás: AFP/Chip Somodevilla

De ha ez meg is történik, a kamatszint még mindig csak 0,5-0,75 százalékon áll majd. A következő évben pedig – jelzi Gold – a Fed lazább lehet, ami megnehezíti a további kamatemeléseket. A Wall Street számára tehát az egyetlen igazi meglepetést az jelentheti, ha a jegybank mégsem emel kamatot decemberben, ami viszont pozitívan hatna a részvényárfolyamokra.

Vonzó jelentések

A jelentéseiket hétfőig közzétevő amerikai cégek 73 százaléka múlta fölül a saját eredményvárakozásait, és 55 százalékuk nyomta le bevételi fronton az elemzői prognózisokat. A FactSet Research Systems elemzője pedig még október 28-án úgy nyilatkozott, hogy az S&P 500 index cégei 1,6 százalékos eredménynövekedést mutathatnak a harmadik negyedévre. Ez pedig az első pozitív növekedés lenne 2015 első negyedéve óta. Mindez pedig arra utal – vonja le a következtetést Gold –, hogy

az olajár összeomlását követő profitrecesszió feltehetően véget ért,

ami szintén a részvényeket támogatja.

A medve hangulata

Az elmúlt időszakban a befektetők olyannyira óvatosak lettek, hogy szinte már eluralkodott a nyíltan pesszimista medvepiaci hangulat. Egy, a rövidtávú piaci hangulatot jelző indexből például mindössze 13,9 százalékos ajánlott részvénypiaci kitettség olvasható ki, miközben a részvénypiaci befektetési alapok nemrég 5 éve nem látott mértékű (16,3 milliárd dolláros) heti tőkekivonást szenvedtek el. A befektetők ugyanis inkább a kötvényeket, illetve a passzívan kezelt alapokat preferálták.

Óvatos hangulat uralkodik a Wall Streeten Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

Ráadásul a volatilitást mérő VIX index is arra utal, hogy fokozódnak az aggodalmak. Mindazonáltal az általános hangulattal szembemenő befektetők ezeket természetesen pozitív előjelekként értelmezik.

Közelgő megkönnyebbülés

Végül Gold utolsó érve, hogy bárhogy is alakul a választási eredmény, az azt megelőző bizonytalansági időszak hamarosan véget ér. A legnagyobb kockázat az lenne, ha Donald Trump kerülne az elnöki székbe, ami egy elemzés szerint

10-15 százalékos szakadást eredményezne a globális részvénypiacokon.

Azonban ha a helyzet megnyugszik, akár még ez is vételi lehetőséget jelenthetne a befektetőknek.