Választási lázban ég a Wall Street

Otthon, Titkok és érdekességek a Fehér Házból
Vágólapra másolva!
Noha a piacok az első reakciók alapján Hillary Clintont hozták ki győztesnek a hétfői vitában Donald Trumppal szemben, a Wall Street továbbra is aggódik, mi történhet, ha a republikánus jelölt nyeri végül az amerikai választásokat. A Goldman Sachs pedig általános tervvel is előállt a nagy naphoz közeledve.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi piacok csakúgy, mint a tévénézők Hillary Clintont hozták ki győztesnek az amerikai elnökjelöltek hétfői vitájából. Amellett, hogy az USA határidős részvényindexei emelkedésnek indultak, kifejezetten

izgalmas indikátornak számít a mexikói peso mozgása a dollárral szemben.

A piacok ugyanis attól félnek, hogy ha Trump lenne az elnök, Mexikó USA-ba irányuló exportja jelentősen csökkenne. Ez a félelem az elmúlt időszakban igen rosszul érintette a peso árfolyamát, amely közép-európai idő szerint kedden délután több nagyjából 1 százalékkal erősödött a dollár ellenében, de az izmosodás korábban az 1,5 százalékot is meghaladta. A CNN a nézőket is megkérdezte a vita után, és a válaszadók 62 százaléka mondta, hogy Clinton nyerte a vitát, még Trumpot csupán 27 százalék jelölte meg nyertesként.

A dollár/peso árfolyam alakulása június eleje óta Forrás: Investing.com

Mindazonáltal a Goldman Sachs részvénypiaci stratégája, David Kostin és csapata előállt néhány részvénypiaci javaslattal a választásokat megelőzően. Az elemzők megjegyzik, az amerikai papírokat az elnökválasztáson kívül természetesen a jegybank befolyásolja a leginkább – írja a MarketWatch.

Készülődés a nagy nap előtt

A csapat egyrészt azt tanácsolja, hogy a befektetők biztosítsák be magukat a választást megelőző részvénypiaci bizonytalansággal szemben. Másrészt úgy látják, érdemes olyan cégek papírjait vásárolni, melyek jelentős bevételhez jutnak a kormányzattól. Végül pedig úgy vélik,

a védekezésből fakadó gyenge teljesítményt vételi lehetőségként kell kezelni.

Tekintve, hogy az elemzők szerint az állami kiadások a nyertes személyétől függetlenül emelkedni fognak, Kostin a védelmi szektor, illetve az építőipari nyersanyagokban utazó vállalatok papírjait javasolja a befektetőknek. Ezzel szemben viszont az egészségügy kissé kockázatos területnek tűnik, mivel Clinton és Trump programja egyaránt tartalmaz olyan elemeket, melyek felforgathatják a szektort. A Goldmannál úgy látják, általában az alternatív és a fosszilis energia, a pénzügyi cégek szabályozása, a minimálbér-emelés és a kereskedelmi politika azok a témák, melyek a legnagyobb hatást gyakorolhatnak a befektetők lehetőségeire.

Veszélyes esélyek

Ezzel párhuzamosan a UniCredit Research vezető közgazdásza, Erik F. Nielsen, arra is kitért, meglátása szerint milyen súlyos kockázatot jelentene, ha Trump lenne az elnök. Európai befektetőkkel konzultálva, Nielsen úgy látja,

a vélemények három csoportra oszthatók.

Az első csoport borzalmasnak ítéli a gondolatot, hogy a republikánus jelölt kerüljön az elnöki székbe. A második csoportba azok tartoznak, akik szerint nem lenne jó Trump győzelme, de bíznak annyira az amerikai demokráciába épített fékekben és ellensúlyokban, hogy azok meggátolják, hogy őrültségeket cselekedjen. A harmadik vélemény szerint pedig Trump talán egy új Ronald Reagan lenne.

Donald Trump sikerétől félnek a befektetők Forrás: NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images

Nielsen nem titkolja, hogy az első csoport véleményét osztja. Mi több, úgy véli, hogy amennyiben Trump esélyei a következő hetekben nőnek, akkor el kell kezdeni megkérdőjelezni az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed decemberi lehetséges kamatemelését is, illetve valószínűleg sokan csökkenteni fogják a kitettségeiket az olyan eszközökben, mint az amerikai részvények vagy a dollár.