Kilendült a félelemindex a pénzpiacokon

VIX
A VIX index alakulása
Vágólapra másolva!
A napok óta lendületes erősödést mutató, úgynevezett „félelemindex" manapság sokkal reálisabb képet fest a piaci hangulatról, mint a részvénypiacok teljesítménye. Ez utóbbi területen ugyanis az eladási nyomás nem volt igazán súlyos, ami arra is utal, hogy a befektetők nincsenek felkészülve az amerikai elnökválasztás eredményére.
Vágólapra másolva!

A piaci félelem legjobb indikátoraként kezelt CBOE Volatility Index (VIX) az elmúlt hat nap során több mint 40 százalékot emelkedett, miközben az S&P 500 részvényindex csupán nagyjából 2 százalékot gyengült ugyanebben az időszakban. Ez pedig arra utal, hogy a jelenleginél sokkal súlyosabb volatilitás következhet – írja a CNBC.

A két szám közti különbség azért is lényeges, mert a volatilitással kapcsolatos opciókat elsősorban annak függvényében árazzák be, hogy a piac mire számít a következő egy vagy két hét során. Vagyis nem a jelenlegi helyzetet tükrözi a kép – mondja Daniel Deming, a KKM Financial ügyvezető igazgatója.

A VIX index alakulása Forrás: Investing.com

A jelenség hátterében az állhat – véli a The Bear Traps Report alapítója, Larry McDonald –, hogy

a befektetők nem árazták be Donald Trump esetleges győzelmét az amerikai elnökválasztáson.

A részvénypiacok tehát nem készültek fel egy lehetséges meglepetésre.

A VIX egyébként június 13-a óta nem produkált hatnapos emelkedést, míg az S&P 500 tavaly augusztus 25. óta nem süllyedt egymást követő hat nap során. Ráadásul a múltban mindkét eset komolyabb részvénypiaci gyengülést előzött meg.

Mindeközben a júniusi brexitszavazás eseményei is aggodalomra adnak okot. Akkor ugyanis kiderült, hogy számos elégedetlen szavazót nem sikerült megfelelően kalkulálni az eredmény előrejelzésekor – tette hozzá a Société Générale szakértője. Carl J. Forcheski jelezte, a befektetések nem kellően fedezettek egy esetleges meglepetés – vagyis Trump győzelmének – következményeihez. Éppen ezért – mondja – a befektetőknek érdemes átgondolniuk, hogy vajon nem lesz-e túl fájdalmas, ha beüt a váratlan.