Óriási tűz ég egy berlini fegyvergyárban

Vágólapra másolva!
Több mint 160 ember oltja a tüzet Berlinben, miután kigyulladt egy fegyvergyár pénteken. Egyelőre nem sikerült megfékezniük a lángokat, halálos áldozatokról azonban nincs hír, és sérülésről sem számoltak be a hatóságok. Mérgező füst terjed, az épületet teljesen elborították a lángok.
Vágólapra másolva!

Kigyulladt egy berlini fegyvergyár pénteken, a Diehl Metall teljes épülete lángokban áll

 - számolt be róla a Welt. Cikkünk megjelenésének pillanatában is több mint 160 ember oltja a tüzet. 

Egyelőre nem sikerült megfékezniük a lángokat, halálos áldozatokról azonban nincs hír, és sérülésről sem számoltak be a hatóságok. Mérgező füst terjed, az épületet teljesen elborították a lángok. 

A tűzoltóság szóvivője szerint a Diehl Metall épületének egyes részei összeomlottak. 

A csarnokban réz-cianidot és kénsavat tároltak, a tűz során hidrogén-cianid keletkezhetett

 - mondta. A gyár közvetlen közelében egészségre veszélyes anyagokat mértek.

A tűzoltóság elsődleges információi szerint személyi sérülés nem történt. Azt azonban nem látni előre, hogy mikor lehet megfékezni a tüzet. 

Jelenleg 180 tűzoltó tartózkodik a helyszínen, és különleges erőket és speciális járműveket is igénybe vesznek a szennyeződésmentesítéshez. A tüzet csak kívülről és habbal lehet eloltani, nehogy hidrogén-cianid képződjön - írja a „Tagesspiegel” tűzoltókra hivatkozva. A cég alkalmazottai biztonságban vannak.

Lichterfelde, tűz
Tűz Berlinben - Fotó: CHRISTOPH SOEDER / dpa Picture-Alliance via AFP/CHRISTOPH SOEDER

A berlini tűzoltóság figyelmeztette a lakosságot a füst miatti rendkívüli veszélyre, közzétették az érintett területeket jelölő térképet. Azon többek között Spandau, Steglitz-Zehlendorf, Charlottenburg-Wilmersdorf és Reinickendorf egyes részei láthatók.

Az embereknek kerülniük kell az érintett területet. Még ha nem is látható füstfelhő, az ablakokat és ajtókat zárva kell tartani, a szellőző- és légkondicionáló rendszereket pedig ki kell kapcsolni.

Néhány órája tűz ütött ki Veszprémben, a Jutasi út egyik tízemeletes épületében. A 26-os fűúton pedig kigyulladt egy kamion, a pótkocsi teljesen leégett. Tenerifén egy hajótűzben 34 ember halt meg, Angliában pedig a minap egy raktárépület égett le.