A jelentési szezon csúnyán becsaphatja a befektetőket

tőzsde árfolyam összeomlás befektetés részvény hangulat
NEW YORK - OCTOBER 13: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange moments after the opening bell October 13, 2008 in New York City. Following a rise in global markets, the Dow was up over 400 points in morning trading. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Noha az amerikai bankok erős negyedéves számokról jelentettek, különösen a brexit utáni kötvénykereskedelem miatt, az egész jelentési szezon egy hatalmas bizonytalanság. A befektetők pedig csak reménykedhetnek benne, hogy végül jól jönnek ki az egész felfordulásból.
Vágólapra másolva!

Jóllehet a bankok és a befektetők technológiai kedvencei erős negyedéves teljesítményekről jelentettek, a sorra érkező profitfigyelmeztetések azt mutatják, hogy például a feldolgozóipar cégei igen komoly nehézségekkel küzdenek az Egyesült Államokban – írja a CNBC kommentárja.
Ahogy pedig az energiaszektor továbbra is nyomást helyez az S&P vállalatainak eredményeire – az olajárak emelkedése ellenére is –, az elemzők egyetértenek abban, hogy még várni kell az igazán erős profitokra az amerikai és európai vállalatok részéről.

Eközben az S&P Global Market Intelligence adatai 0,63 százalékos profitnövekedést vetítettek előre az amerikai cégek számára erre a negyedévre. Az Aviva Investors alapmenedzsere, Richard Saldanha pedig megjegyezte, az általános várakozások szerint

a negyedik negyedévre visszatér a növekedés,

és 2017-ben már kétszámjegyű bővülés várható az Atlanti-óceán mindkét partján.

Vásárlás vagy menekülés

Mindez jelenthetne egyértelmű vételi jelzést is a befektetők számára, az elemzés szerint azonban a helyzet nem ennyire egyértelmű. Ahogy Saldanha kiemelte, a probléma az, hogy a jelenlegi részvénypiaci értékeltségek nem hagynak túl sok teret a csalódásnak. Vagyis

a profitbővülést a piac lényegében már beárazta,

a részvényárfolyamok erősödéséhez tehát igen erős teljesítményekre volna szükség.

Nincsenek biztonságban a befektetők Forrás: Pixabay.com

Ugyanerre a következtésre jutottak a Saxo Banknál is. A részvénypiaci részlegnél úgy látják, a részvények emelkedésére kell számítani, azonban az értékeltségek azonban aggodalomra adnak okot, mivel sebezhetővé teszik a papírokat egy sokkhatás idején.

A bank vezető stratégája hozzátette, a harmadik negyedéves jelentési szezon igen fontos, ahogy 38, illetve 20 százalékos egy részvényre eső profitnövekedést várnak az MSCI World, valamint az S&P 500 index cégeitől a következő 12 hónapra. Mindazonáltal – jelezte – ez igencsak megemelt célnak tűnik, miközben a részvények egyáltalán nem olcsók.

Európai nehézségek

Ezzel együtt az európai vállalatok kilátásai sem túl szépek. A Goldman Sachs európai részvényekkel foglalkozó elemzői például ebben a hónapban arra a következtetésre jutottak, hogy

az európai profitok nem tudtak talpra állni a gazdasági válságot követően

sem a szintek, sem az ütemek tekintetében. Ennek szerintük egyik fontos oka, hogy a Stoxx Europe 600 indexben a valódi gazdasági jelentőségeiknél nagyobb súllyal bírnak a pénzügyi és az energiacégek. Másrészt a deflációs nyomás negatív hatásai mellett az is látszik, hogy a vállalati részvény-visszavásárlások nem tudták oly mértékben támogatni az európai cégeket, mint amerikai társaikat – teszik hozzá.

Az elemzés szerint tehát a jelenlegi helyzetből az következik, hogy a befektetőknek óvatosnak kell lenniük azzal kapcsolatban, hogy pusztán a profitokra építsenek. Ezek ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy a közeljövőben fel tudják majd tornászni az árfolyamokat.