Horror: megették a halottakat temetés helyett

Vágólapra másolva!
Régészeti és genetikai bizonyítékok alapján a kannibalizmus meglehetősen gyakori volt a 15 000 évvel ezelőtt élt európaiak körében – állítja a londoni Természettudományi Múzeum (NHM) új tanulmánya. A múzeum kutatói olyan ősi emberi maradványokat tártak fel, amelyeken rágásnyomokat lehetett azonosítani, emellett az elhunytak csontjaiból szerszámokat is készítettek a barbár szokást folytató ősök.
Vágólapra másolva!

Az ún. magdaléniai kultúra tagjai a kései paleolitikum idején, azaz körülbelül 15 000 évvel ezelőtt, Északnyugat-Európában éltek. Kannibalizmusuk újszerű betekintést nyújt a temetkezési szokások időbeli kialakulásába.

– mondta Silvia Bello, paleoantropológus, az NHM vezető kutatója és a tanulmány társszerzője a kiadott közleményben.

A barlangban talált csontokon rágásnyomokat azonosítottak a szakemberek Forrás: The Trustees of the Natural History Museum, London

A felfedezés középpontjában a Cheddar-szurdokban található Gough-barlang áll. Ez egy híres paleolit lelőhely, amely arról ismert, hogy számos, emberi koponyákból készült ivókupát találtak már itt. A barlangban több mint 100 olyan emberi csontot is felfedeztek, amelyeken rágásnyomok voltak láthatók. A kutatók meg vannak győződve arról, hogy ez a fajta kannibalizmus a temetési szertartás részét képezte, és egész Északnyugat-Európában elterjedt szokás volt. Érdekes módon minden olyan csoport gyakorolta, amely genetikai rokonságban állt a magdaléniaiakkal.

A kannibalizmuson alapuló temetkezések végül azért szűntek meg, mert a magdaléniai embereket kiszorította egy másik népcsoport, az epigravettiai kultúra, amely már nem gyakorolta a kannibalizmust, és a maihoz hasonló temetési szertartásokat honosított meg.

A kannibalizmus tehát a népességcsere miatt tűnt el az európai mindennapokból.