Ezek Afrika legdurvább börtönei, ahonnan a rabok csak nagyon ritkán kerülnek ki élve

Dél-szudáni Rumbek börtön, Dél-szudániRumbekbörtön, afrikai börtön, afrika börtön, Afrika, börtön
TO GO WITH AFP STORY BY HANNAH MCNEISH Photo made on October 25, 2012 shows inmates out at the yard of Rumbek's central prison in South Sudan. In the ramshackle capital of the world's newest nation, over 100 people await execution in filthy and crowded conditions, which human rights activists say break basic freedoms, with many never having even seen a lawyer. Impoverished South Sudan was left in ruins after decades of war with Sudan before separating in 2011 after a landslide independence referendum. But like so much in the country, the legal system was left in tatters, with sometimes conflicting, overlapping systems of justice. AFP PHOTO/Tony KARUMBA (Photo by TONY KARUMBA / AFP)
Fotó: AFP/Tony Karumba
Vágólapra másolva!
A világon számos veszélyes és hírhedt börtön van, így van ez Afrikával is, ahol általánosságban jellemző a túlzsúfoltság és az éhínség, melyek önmagában is rontják a rabok életminőségét, ezt pedig fokozzák a halálos járványok. Ezen kívül több börtönben is jellemző az erőszak és a kínzás, sőt, akár a fegyveres tömegverekedés is. Cikkünkben a négy legdurvább afrikai börtönt mutatjuk be.
Vágólapra másolva!

A Dél-szudáni Rumbek börtön

A Dél-szudáni Köztársaság 2011. július 9-én nyerte el függetlenségét, és vált külön Szudántól, melynek 2005 óta autonóm tartománya volt. Bár gazdag olajtartalékokkal rendelkezik, ennek ellenére az egyik legszegényebb ország a világon. Ezek után nem csoda, hogy az itt található Rumbek katonai börtönben is siralmas a helyzet, és a halálraítélt rabokat tartják fogva benne.

Dél-szudáni Rumbek börtön, Dél-szudániRumbekbörtön, afrikai börtön, afrika börtön, Afrika, börtön
Rumbek börtön
Fotó: AFP/Tony Karumba

A higiéniai- és egészségügyi viszonyok embertelenek, a cellák annyira zsúfoltak, hogy még a friss levegő is luxusnak számít odabent, az élelemről nem is beszélve.

Szinte senki nem kerül ki élve innen. A rabok jelentős része el sem jut a halálbüntetésig: az éhínség, vagy a gyógyíthatatlan betegségek hamarabb végeznek velük.

A ruandai Gitarama börtön

A Gitarama börtönbe legtöbbször azok az emberek kerülnek, akik a ruandai népirtással kapcsolatos bűncselekményeket követték el.

A börtönt eredetileg néhány száz férőhelyesre tervezték, azonban mára több mint 7000 bűnözőt tartanak itt fogva. Ez a rendkívüli zsúfoltság pedig kedvez az éhínség kialakulásának és a halálos járványok terjedésének. 

A rabok nagy része még alvóhelyet sem talál, így az egész napot állva töltheti. 

ruandai Gitarama börtön, ruandaiGitaramabörtön, Ruanda, afrikai börtön, afrika börtön, Afrika, börtön
Gitamara börtön
Fotó: Getty Images

Naponta több tucat rab hal meg a börtönben. Aki nem az éhínség, vagy valamilyen pusztító kórság áldozata lesz, az tömegverekedésbe keveredik és végül az elszenvedett életveszélyes sérülések okozzák a halálát. 

Gitarama az egyik legrosszabbul felszerelt, és legpiszkosabb börtön Afrikában, így a rabok többsége üszkösödéstől szenved, ami a legtöbb esetben halálhoz vezet.

A kenyai Nairobi börtön

A kenyai Nairobi börtön Kelet-Afrika egyik legzsúfoltabb és legveszélyesebb börtöne. 1911-ben építették, eredetileg 800 személy befogadására, azonban ma már több mint 3000-en raboskodnak benne. Egy cellában 250 embert tartanak fogva, noha eredetileg 50 férőhelyesre tervezték őket. A rabok száma pedig egyre csak növekszik.

kenyai Nairobi börtön, kenyaiNairobibörtön, Kenya, Nairobi, afrikai börtön, afrika börtön, Afrika, börtön
Nairobi börtön
Fotó: AFP/Simon Maina / prison/AFP or licensors

A cellák szellőzetlenek, mindet beborít a szemét, emberi ürülék és kosz. A fogvatartottakat sem alvóhely, sem ruhák, sem megfelelő orvosi ellátás nem illetik meg. Az embertelen életkörülmények miatt a rabok testi-lelki egészsége is rendkívül rossz.

A Black Beach börtön Egyenlítői-Guineában

Az 1940-es években felépült Black Beach börtönben eleinte csak közönséges bűnözők kerültek, azonban miután az ország 1968-ban elnyerte függetlenségét, és Francisco Macias Nguema diktátor lett a vezetője, rengeteg politikai ellenfélét záratta be, akik közül sokakat ki is végeztek. A Black Beach-et mai napig Afrika egyik leghírhedtebb börtöneként tartják számon.

Dél-szudáni Rumbek börtön, Dél-szudániRumbekbörtön, afrikai börtön, afrika börtön, Afrika, börtön
Elképesztő zsúfoltság van ezekben a börtönökben.
Fotó: AFP/Tony Karumba / AFP/Horizontal

A túlzsúfolt börtönben mindennapos az erőszak, a kínzások, az éhezés és az egészségügyi körülmények is rosszak. Ezeken kívül rengeteg a patkány, melyek különféle halálos fertőzéseket terjesztettek.