Titokzatos pajzsmaradványokat rejtett a most feltárt viking sír

viking pajzs
A viking kori pajzs szinte minden része megmaradt
Vágólapra másolva!
A régészek egy viking kori sírt tártak fel egy ház építésének előmunkálatai során a norvégiai Osloban, amelyben egy harcos pajzsának maradványai és több sírtárgy rejtőzött. A végső temetkezési hely egy vékony fedőréteg alatt helyezkedett el egy kis dombon, amely a Holmendammen-tóra néz, Oslo központjától északra egy lakónegyedben, ahol egykor a Holmenbekken patak folyt.
Vágólapra másolva!

A sír egy hamvasztásos temetkezést rejtett, amelyhez több sírtárgy is tartozik, mint például egy úgynevezett szappankőedény töredékei, egy csat, egy kelta bross (pontosabban egy félgyűrűs bross), egy pár kés, valamint egy sarló és egy lószerszám szegecse.

– mondta Marianne Bugge Kræmer, az oslói önkormányzat Kulturális Örökségkezelési Irodájának munkatársa a ScienceNorway portálnak, amit a HeritageDaily online tudományos oldal idéz. – Ez a típusú, gömbölyű bross körülbelül időszámításunk szerint 850-ben kezdett megjelenni, és viselése az időszámításunk szerinti 10. század után vált általánossá.

A viking kori pajzs szinte minden része megmaradt Forrás: Byantikvaren in Oslo

A skandináv mondák szerint Oslo-t időszámításunk szerint 1049 körül alapította Harald Hardrada (Harald Sigurdsson vagy Keménykezű Harald, III. Harald néven Norvégia királya 1047-től haláláig). A legújabb régészeti kutatások olyan keresztény temetkezéseket tártak fel, amelyek időszámításunk szerint 1000 előtti időre datálhatók, azonban a most felfedezett, legújabb viking temetkezés megelőzheti ezeket. Mindez a tudósok szerint azt mutatja, hogy a megszállás valamilyen formában sokkal korábbi volt.

A régészek egy pajzsfőt is találtak, illetve egy fémdarabot a pajzs közepén, bár a védőeszköz többi része azóta már szétesett az évszázadok során.

A pajzscsúcsot arra tervezték, hogy kivédje a lekerekített pajzsok középpontjából érkező ütéseket, bár a pajzs markolatának rögzítésére is szolgáltak.

Ahogy telt az idő, és az ívelt testű fűtőpajzsok egyre népszerűbbé váltak, és a karfák felváltották a rúdmarkolatot, a pajzsfő pedig inkább díszítőelemmé vált, mintsem bármilyen funkciót töltött volna be.