Gyilkos lény terjed a tavakban és folyókban

Egy amőba illusztrációja
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években több embert is megfertőzött az agyevő amőbaként ismert lény: tavaly két gyermeket ölt meg a parazita, az egyik Észak-Kaliforniában, a másik Észak-Karolinában kapta el a kórokozót. Az elmúlt napokban szintén regisztráltak halálesetet, az áldozat ugyancsak egy gyermek volt, aki a kelet-nebraskai Elkhorn folyóban úszva fertőződött meg. Mit kell tudni erről a gyilkos egysejtűről?
Vágólapra másolva!

Az agyevő amőba által okozott betegség 97 százalékban halálos. Ez ijesztő adat, szerencsére azonban a kórokozó egyelőre nem túl gyakori, és csak akkor lehet elkapni, ha természetes vízben fürdik az ember, és a fürdőző orrába fertőzött víz jut.

A tavak az élősködő kedvelt élőhelyei Forrás: Wikimedia Commons

Mi is valójában az agyevő amőba?

Ezt az organizmust Naegleria fowlerinek hívják, és ahogy a neve is mutatja, az amőbák közé tartozik. Az amőba egy egysejtű állat, amely ujjszerű ún. protoplazma-nyúlványokkal mozog, és ezekkel a függelékekkel ejti el táplálékát.

Elsősorban tavakban, folyókban, meleg forrásokban él, de megtelepedhet az úszómedencék és a kutak vizében is.

Az amőbák csoportjába tartozó élőlények többsége szerencsére nem az agyra vadászik, más organizmusokat, például folyók és tavak üledékeiben megbújó baktériumokat kebeleznek be.

Életszakaszai: ciszta (nyugvó) és trofozoit (aktív élősködő). A cisztás stádium ellenállóvá teszi az organizmust, így akár a legszélsőségesebb környezeti körülmények (például víz lehűlése, megfagyása, szennyeződése, kiszáradása) között, hónapokig is életben tud maradni. Az agyevő amőba trofozoit állapotban fertőzőképes.

Egy amőba illusztrációja Forrás: Science Photo Library

Hogyan fertőz?

Úszás vagy merülés során nagy az esélye, hogy a fertőzött víz az orrba kerül, ezzel pedig megnyílik a szervezetbe vezető út az egysejtű előtt. A fertőződés nem lehetséges vízivással, vagy vízgőz belélegzésével, illetve aeroszol részecskékkel, így

a kórokozó emberről emberre sem tud terjedni.

Az agyevő amőbák behatolnak az orrszövetbe, eljutnak a rostacsonthoz, majd a szaglóidegeken keresztül az agyba vándorolnak.

Az agyba jutva a parazita elkezd táplálkozni és szaporodni, majd szétterjed az egész szervben. Az agysejtek bekebelezésével vérzést és szövetelhalást idéz elő. A folyamat gyulladásos reakciót vált ki, és hamar fehérvérsejtek zúdulnak a helyszínre. Az agy megduzzad, a koponyaűri nyomás emelkedik, ami primer amőbás meningoencephalitishez (PAM) vezet. A beteg kómába esik, majd meghal.

Agyevő amőba számítógépes illusztrációja Forrás: Science Photo Library via AFP

Mik az első tünetek?

A betegség gyors lefolyású, a tünetek a fertőzést követő egy és 12 nap között jelentkezhetnek.

Az első szakaszban az érintettnek erős fejfájása lesz, mellette hányinger és hányás jelentkezik. A második szakaszban a páciensnél nyakmerevség lép fel, görcsöket és hallucinációkat tapasztal.

Lapozzon, cikkünk a következő oldalon folytatódik!