Vágólapra másolva!
„A német csapattársaimnak szoktam mondani, hogy azt ugye tudjátok, hogy az Eb-n ti fogtok idegenben játszani?” – utalt arra a Csisztu Sport Cast vele és családjával készült legújabb epizódjában, hogy milyen hangulatot vár a magyar szurkolók jóvoltából a németországi lelátókon.

Gulácsi Péter a legőszintébben mesélt arról Lipcse melletti, tóparti otthonukban, hogy mi futott át a fejében súlyos sérülése pillanatában: „tudtam, hogy mostantól örökre minden megváltozik”.  

Gulácsi Péter
Gulácsi Péter nehéz időszakon van túl
Fotó: Koncz Márton/Nemzeti Sport

A családi portréban könnyes szemmel idézte fel a pillanatot Gulácsi-Vígh Dia, Péter felesége is, amikor a rémült, síró gyerekekkel bementek az öltözőbe, hiszen férjét hordágyon vitték le a súlyos keresztszalag-szakadást után.

Gulácsi sikeres Eb-re készül, de még egy világbajnokságon is szeretne védeni

„A sérülésem előtt teljesen ki voltam facsarva, nem is voltam jó formában, a csapatnak sem úgy ment. Pár héttel korábban volt itt Lipcsében edzőváltás, én mint csapatkapitány nyilván még nagyobb felelősséggel tartozom a csapat iránt… Előtte hat éven keresztül, koronavírussal megspékelve, végigvédtem gyakorlatilag az összes meccset, ott voltam két Eb-n... Ezeknek az összessége eredményezett egy nagyon durva mentális fáradtságot. 

Amikor megsérültem, megkönnyebbültem. Az első két hétben boldog voltam, hogy most nem kell edzésre menni, meccset játszani. Aztán a harmadik héten már jött a frusztráció…”

Pláne, amikor kiderült, hogy a súlyos műtét után újabbak várnak rá egy, a térdízületét megtámadó veszélyes baktériumfertőzés miatt. „Akkoriban fel sem fogtam, hogy egy baktérium eszi belülről a szöveteket” – mesélte Péter a helyzet súlyosságáról.  

Péter felesége, Gulácsi-Vígh Dia így élte meg mindezt: „Hihetetlenül büszke vagyok rá – az emberek a sérüléséről tudnak, annak a súlyosságáról nem. Pont nemrég találkozott Peti azzal a belgyógyásszal, aki felismerte, hogy a térdével van gond – és azt mondta, hogy tízből kilenc szakember azt mondta volna, hogy nem fog tudni visszatérni erre a szintre.”

Gulácsi Péter
Gulácsi-Vígh Dia is nehezen élte meg a férje sérüléseit
Fotó: Koncz Márton/Nemzeti Sport

„A sérülések és a rásérülések miatt azt hittük elátkoztak minket. Mindig vágytunk arra, hogy több időnk legyen együtt, de rádöbbentünk annak az igazságára, hogy vigyázz, mit kívánsz! Nem így képzeltük, hogy több időnk legyen” – mondta el a nehéz időszakról Dia. 

A totális mélypontról csak a család és a barátok támogatásával volt képes visszatérni, olyan mélységekből, amikor már egyesek a török másodosztályhoz küldték volna Lipcséből. „Tudtam, hogy a kis dolgokban türelmetlen vagyok, de a nagyokra tudok várni, ez is segített átvészelni ezt a mélypontot. Hatalmas segítség volt, hogy tavaly nyáron hazaengedtek, kellett a környezetváltozás. Otthon például Halmai Tamás, a válogatott fiziósa olyan menetrendet diktált, hogy éreztem: nap mint nap tér vissza az élet a

 siralmasan vékonyra fogyó lábizmaiba. Úgy nézett ki a combom, mint a felkarom, sokszor azt hittem, innen nincs visszaút. 

Eközben nemcsak a szisztematikus napi rehabilitációs munka foglalt le, végre tudtam a testem más területeire is koncentrálni, és komoly izomzatot építettem az esetleg, a korábbi szoros meccsmenetrend miatt elhanyagolt területekre. Már az elmúlt esztendő végén az összetartásokon éreztem, hogy erősebb vagyok a korábbi, jó formában lévő önmagamnál, és ahogy én egyre magabiztosabb lettem a kapuban is, úgy lett egyre bizonytalanabb itt a klubban Janis (Blaswich – a szerk.)” – meséli Gulácsi Péter, aki nemcsak egy sikeres Európa-bajnokságra készül a magyar labdarúgó-válogatottal, de vágyai közt ennél nagyobb célokat is megfogalmazott: „én még egy világbajnokságon is szeretnék védeni”. 

Azt azonban megtanultam, hogy klubszinten nem nézek előrébb, mint egy esztendő, mert egyszerűen nem érdemes. Amikor Lipcsébe költöztünk csak egy év türelmet kértem Diától, ez azóta is tart és meghosszabbodik minden új szezonban” – mesél Péter arról, hogy miért igényel hatalmas támaszt a feleségétől, hogy alkalmazkodni kell egy játékos változó életmódjához.

„Fiatalon ismerkedtünk meg, és hozzászoktam az állandó költözésekhez, de nem akartam minden új városban valami gyakornoki állást, ezért fogtam bele saját vállalkozásokba”

– meséli a több nyelven beszélő, diplomás Gulácsi-Vígh Dia, aki arról is őszintén mesélt, hogyan élték meg, amikor két babát is elveszített, mielőtt fiaik, Dominik és Vince megszülettek. Megtudhatjuk ki Vince kedvenc játékosa – nem az apukája -, és azt is, hogy izgultak-e, hogy Péter vajon hazaér-e az esküvőjükre, ahova Bernd Storck nem is akarta elengedni, ezért helikoptert kellett bérelnie, hogy odaérjen.

Gulácsi Péter
Gulácsi Péter az Eb-n is bizonyítana
Fotó: Koncz Márton/Nemzeti Sport

Megismerhetjük az interjúból azt a gimnazista Gulácsi Pétert, aki olyan szuper volt matekból egykor a budapesti Radnóti Gimnázium tanulójaként, hogy a tanárai megsiratták, amikor a focit választotta. Gulácsi Péter angliai éveiről is sokat mesél, arról, hogyan videózta végig a fiatalságát, hogy másoktól tanuljon és a világ legjobb kapusainak egyikévé válhasson.

Végre közelképet kaphatunk egy olyan házaspár életéről, akik mindent megbeszélnek egymással, hogy azt is tisztán láthassuk, milyen háttértámogatás kell egy ekkora nyomás alatt játszó játékosnak ahhoz, hogy vesztes mérkőzések után is nyugodt férj és édesapa maradhasson.

A nagy kérdés persze, hogy ki lesz a közelgő Európa-bajnokság első számú magyar kapusa, ez sem marad megválaszolatlanul, a Csisztu Sport Cast és a Nemzeti Sport stábjának legújabb videójából, amelyet itt tekinthet meg:

Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.