Hátborzongató optikai csalódást alkottak a kutatók

fekete lyuk, illúzió
A táguló fekete lyuk illúziója, amivel a kutatók végezték a tesztet
Vágólapra másolva!
Egy új optikai csalódás a legtöbbünket egy táguló fekete lyukra emlékeztet az új kutatási jelentések szerint. Bár a kép teljesen statikus, de a tudósok szerint „növekvő sötétségérzetet kelt az emberekben, mintha egy fénytől mentes térbe lépnének be".
Vágólapra másolva!

Az illuzórikus előremozdulás valószínűleg az elménk játéka és egyfajta módja annak, hogy felkészítsen bennünket a változásra. A kutatók szerint a világosságról a sötétségre való változás előrejelzésével a látórendszerünk sokkal gyorsabban tud alkalmazkodni a potenciálisan és esetlegesen veszélyes körülményekhez.

– írták új cikkükben a szerzők, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Bár, mint minden illúziónál, ezt a virtuálisan táguló sötétséget is a hitelesség feláldozása árán tapasztaljuk meg, mivel a megfigyelő nem halad előre és nem lép be semmilyen sötét térbe.

A Frontiers in Human Neuroscience tudományos szaklapban publikált tanulmány az első, amely ezt az optikai csalódást elemezte, és megvizsgálta azt is, hogy a lyuk színe és a környező pontok hogyan befolyásolják mentális és fiziológiai válaszainkat.

A szakemberek a vizsgálat során egy 50 fős, normál látású résztvevőből álló csoportnak mutattak be különböző színű „táguló lyukú" képeket a képernyőn.

A táguló fekete lyuk illúziója, amivel a kutatók végezték a tesztet Forrás: Front. Hum. Neurosci., 2022

A sorozatban az illúzió kódolt változatait is láthatták az önkéntesek, ami fényben vagy színben nem volt észrevehető minta. Az előre mozgás illúziója akkor volt a leghatékonyabb, ha a lyuk fekete volt. Amikor a lyuk ilyen árnyalatú volt, a résztvevők 86 százaléka úgy érezte, hogy a sötétség feléjük tart.

Az önkéntesek szemmozgásának nyomon követése során az is kiderült, hogy pupilláik öntudatlanul kitágultak a fekete lyuk láttán.

Eközben, ha a lyuk fehér volt, a pupilláik csak egy kicsit húzódtak össze.

– mondta Bruno Laeng, a norvég Oslói Egyetem pszichológusa. – Még akkor is, ha ez a „fény" képzeletbeli, mint az illúzióban.

A tanulmány szerzői azonban nem biztosak abban, hogy a csoport 14 százaléka miért nem észlelt illuzórikus tágulást, amikor a lyuk fekete volt. Arra azonban rámutattak, hogy azok az emberek érezték a legerősebben az illúziót, akiknek pupilláinak átmérője a legnagyobb mértékben változott.