Vágólapra másolva!
Már az Egyesült Királyság rendfenntartói is a vészhívó kikapcsolására kérik a mobilozókat.
Vágólapra másolva!

A tavasz elején a kanadai rendőrség már felhívta a figyelmet, hogy kissé balul sült el a Google mobilos rendszerének egy közelmúltban elérhetővé vált funkciója, az Android 12-vel vagy újabb verzióval piacra került mobilok a bekapcsológomb gyors egymásutánban való ötszöri megnyomásával segélyhívást indítanak. A Vészhelyzeti SOS lehetőséget alapértelmezetten be kell kapcsolniuk a telefonok gyártóinak, de a mobilozók igény szerint manuálisan kikapcsolhatják a lehetőséget.

Nem szabad letenni a telefont az akaratlan segélyhívás észlelése esetén, tudatni kell a diszpécserrel, hogy minden rendben van Forrás: Shutterstock

A jó szándékú segélyhívó funkció nagy segítséget jelenthet a balesetet szenvedett vagy kényszerített helyzetben lévők számára, azonban az elkerülhetetlen téves tárcsázások már világszerte komoly fejfájást okoznak a segélyhívók munkatársainak.

A kanadai kollégákat követően most az egyesült királyságbeli Országos Rendőrfőnökök Tanácsa is felhívta a figyelmet a gondra, a bűnüldözési koordinációs szervezet szerint az elmúlt időszakban többféle okból is csúcson van a segélyhívások száma, az Android új funkciója pedig hozzájárul a problémához.

Ráadásul az akaratlanul téves hívásokat indítók gyakran hosszú ideig észre sem veszik a malőrt, eddig az érintett hívások átlagosan 20 percre foglalták le a diszpécsereket.

A szervezet arra kéri a mobilozókat, hogy a probléma Google általi megoldásáig kapcsolják ki a Vészhelyzeti SOS funkciót a Beállítások alkalmazás biztonság és vészhelyzetek részében. Amennyiben észreveszik, hogy véletlenül tárcsázták a segélyhívót, akkor mindenképp beszéljenek a hívásukat fogadott diszpécserrel, hogy az minél előbb lezárhassa az ügyet, ne kelljen miattuk bajba jutott személyeknek várniuk a segélyhívásuk fogadására.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!