Alternatív böngészőkben is használható a Google Earth

google earth firefox
Google Earth a Firefoxban
Vágólapra másolva!
A fontosabb szoftverek közül csak a Safarival nem kompatibilis még.
Vágólapra másolva!

Keveset lehetett hallani az elmúlt években a Google Earthről, hiszen az úttörő szolgáltatás összes fontos funkciója bekerült a Google Térképbe, így a felhasználók java számára teljesen irrelevánssá vált. Aki virtuálisan bejárná a világ akár legtávolabbi vidékeit, az a Térképben is át tud váltani az Utcakép nézetre.

Google Earth a Firefoxban Forrás: Origo

Az Earth eredetileg egy számítógépes alkalmazás volt, azonban 2017-ben a Google átköltöztette a webre. Az apró problémát az jelentette, hogy az erőforrásigénye miatt a mérnökök a Native Client webes technológiát hívták segítségül a megvalósításához, ám a Google által fejlesztett megoldás csak a Chrome-ban volt elérhető.

Nagyjából két és fél éve az eredeti tájékoztatásában a Google azt ígérte, hogy rövidesen a rivális WebAssembly technológiát támogató böngészőkkel is kompatibilis lesz a webre átköltöztetett Earth, azonban erre csak most került sor:

immáron Firefox, Opera és Microsoft Edge böngészőkben is használható.

A történet érdekessége, hogy a Google valójában az egész Earth szolgáltatást átírta a WebAssembly exkluzív használatára, azaz akik Chrome-ban töltik be, azok sem az eredeti Native Client implementációját futtatják. Ennek oka, hogy a Native Client támogatására egyetlen rivális böngésző fejlesztőjét sem sikerült rávennie a Google-nek, így inkább maga kezdte el támogatni a nyílt webes szabványként jegyzett WebAssembly-t.

Nem világos, hogy a Safari mikor csatlakozhat a kompatibilis böngészők táborához.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!