A Ryanair szívesen elszállítaná az illegális migránsokat Ruandába

Vágólapra másolva!
A Ryanair vezérigazgatója bejelentette, hogy szívesen elszállítaná Rishi Sunak kitoloncolási tervei alapján az illegális migránsokat Ruandába.
Vágólapra másolva!

Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója elmondta, hogy az Egyesült Királyság kormánya nem kereste meg a légitársaságot, hogy felkérje őket az illegális migránsok Ruandába szállítására, de ők bizonyos körülmények között készek lennének közreműködni. 

Ha lennének tartalék repülőgépeink és a kormány további járatokat keresne, boldogan tárgyalnánk az ügyről

– mondta O'Leary a Bloombergnek adott interjújában.

Rishi Sunak megígérte, hogy véghez viszi az illegális migránsok Ruandába való kitelepítésének tervét, annak ellenére, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete és mások felszólították, hogy álljon el a tervtől - írja az Independent.

A kormány ennek ellenére nem hátrál meg.

Több repülőt és repülőteret is lefoglaltak, de konkrétumokat nem árultak el, tartva a tüntetőktől.

Ahogy korábban beszámoltunk róla Rishi Sunak már bejelentette, hogy a kormány lefoglalt egy repülőteret, kereskedelmi charterjáratokat bérelt és ötszáz embert képzett ki arra, hogy az áttelepítendőket Ruandába kísérjék. A kormányfő szerint az első járatok 10-12 hét múlva szállhatnak fel, és a repülőgépek havonta többször indulnak majd útnak Ruanda felé, egészen addig, míg az illegális migrációt nem sikerült megfékezni.

A miniszterelnököt bírálatok érték amiatt, mert elfogadtatta azt a törvényjavaslatot, amely Ruandát biztonságos országgá nyilvánítja, 

annak ellenére, hogy a Legfelsőbb Bíróság tavaly, év végén elítélendően nyilatkozott arra vonatkozóan, hogy Ruanda biztonságos hely lenne a menekültek számára.

Rishi Sunakra erős nyomás nehezedett, mivel nem sokkal később, hogy a brit parlament elfogadta a Nagy-Britanniába illegálisan belépő menedékkérők ruandai áttelepítéséről szóló tervet öt migráns menekülés közben meghalt a brit partoknál. 

Az ENSZ figyelmeztette az Egyesült Királyságot, hogy komoly és elrettentő következményei lesznek az illegális migránsokat érintő politikájának.