A Microsoft ma visszavág az Apple-nek

microsoft surface pro 3 bemutató
The new Microsoft Surface Pro 3 tablet with detachable keyboard and pen for writing on the screen after it was unveiled May 19, 2014 in New York. Microsoft unveiled the Surface Pro 3 tablet at an event in New York on Tuesday, as it attempts to fuel interest in its struggling tablet line amid increasing competition. The Intel Core-powered tablet measures 0.36 inches thick, boasts a 12-inch screen and weighs just under 2 pounds. AFP PHOTO/Stan HONDA
Vágólapra másolva!
A mai napon a Microsoft is bemutatja saját szakmai táblagépét. Az új Surface-t az Apple és a Google is beelőzte saját termékével, így a redmondi óriásnak muszáj nagyot robbantania, ha rivaldafényre vágyik. Az eddig kiszivárgott információk alapján ez sikerülhet is.
Vágólapra másolva!

A Microsoft 2012-ben mutatta be a Surface termékcsaládot, mely szakmai feladatokra tervezett tableteket foglal magába. A széria zászlóshajói a Pro modellek: ezek generációról generációra a legerősebb komponenseket, legfrissebb szoftvereket kapják, és egyszerre üzemelnek tabletként és notebookként.

A gyártó egy ideig nem talált közönséget a Surface-nek,

az elmúlt három évben viszont beért a piac, keresetté váltak az erős, nagyméretű táblagépek. A Microsoft ma este mutatja be a Surface Pro 4-et, mellyel az Apple-nek és a Google-nek is muszáj visszavágnia. Lássuk, mi várható!

Sokkal gyorsabb lesz

A Surface 4 az Intel nyáron bemutatott új processzorcsaládjára, a Skylake-re épül. Ezek a főegységek alig melegszenek, cserébe jóval gyorsabbak és kevesebbet fogyasztanak elődeiknél. A gyártóhoz közel álló források Core M i5-ös és i7-es típusokat emlegetnek. Ezek még üzleti notebookhoz is bőven elegek lennének.

Már a Surface Pro 3-hoz képest nem várható nagy dizájnforradalom Forrás: AFP/Stan Honda

Memóriából 4 és 8 gigabájt kerül az új gépekbe. Ez szintén notebook, illetve asztali PC szint. Nagyon kevés olyan szoftver van, amihez ennyi memória ne lenne elég. Tárhelyből 64, 128, 256 és 512 gigabájtos változatokról suttognak, melyek 800 és 1800 dolláros árintervallumban startolnának -

ez forintban 220 és 500 ezer közötti összeget jelent.

A nyers teljesítmény 60 képkocka sebességű 4K-videók lejátszásához lesz elég. Ebből következik, hogy a 12 és 14 colos modellek közül legalább az egyik 4K felbontású kijelzőt kap. Ez a képméret megköveteli az izmos hardvert, melyet a Windows 10 legfrissebb változata szolgál ki, esetleg pár egyéni módosítással.

A konkurensek támadása

Pár éve még nevettek a Surface Prón, mondván senki nem akar tableten dolgozni. Ehhez képest az Apple szeptember elején bemutatta az iPad Prót, ami egy szintén szakmai feladatokra tervezett, nagyméretű tablet.

Az iPad Pro a grafikusok álma lehet - ezt kell kipukkasztania a Microsoftnak Forrás: AFP/Josh Edelson

A gép pontos alkatrészei egyelőre nem ismertek, de az tény, hogy nagyon erős: a bemutatón 60 képkockával futtatta az AutoCad nevű tervezőszoftvert 4K-ban. Ez még az erős PC-ket is megfekteti néha.

A Google saját megoldása a Pixel C nevű - meglepetés! - munkához kitalált tablet, amely azonban olcsóbb, mint az iPad Pro és a közelgő Surface: 500-600 dollárért (140 ezer és 167 ezer forint) lehet majd megvásárolni néhány hét múlva.

És persze ahogy az összes Surface, ezek a gépek is hivatalos billentyűzetkiegészítővel érkeznek.

A Surface Pro 4 saját klaviatúrájáról nincsenek hírek, de minden bizonnyal fejlődik majd a 3-as modellhez gyártott változathoz képest. A gombok például jobb visszacsatolást adhatnának, mert ezt sokszor kritizálták a Surface 3-nál.