Ötszörösére gyorsulhatnak a fájlcserélők

Vágólapra másolva!
Három amerikai kutató fejlesztette ki azt a SET-nek nevezett technológiát, amely a hasonló adatrészletek kikeresésével akár ötszörösére gyorsíthatja fel a fájlcserélő rendszereket.
Vágólapra másolva!

A SET rövidítés a Similarity-Enhanced Transfer, vagyis nagyjából a Hasonlósággal Gyorsított Adatátvitel kifejezést takarja. Az eljárást a BBC híradása szerint két egyetemi professzor és az Intel Research egy munkatársa dolgozta ki, és lényege, hogy a hagyományos fájlcserélőkkel ellentétben a rendszer nem csak cserepartnerek által megosztott fájlokból, hanem minden elérhető azonos vagy hasonló adatbázisból gyűjti az adatcsomagokat.

A BitTorrent-alapú fájlcsere során a felhasználók által megosztott állományok kis adatcsomagokra bontva utaznak az interneten, így annál gyorsabb a letöltés, minél többen osztják meg vagy töltik le éppen az adott fájlt. Cserepartnerek híján viszont nehéz dolga van a letöltőknek, amin az új szoftver azzal segít, hogy az állományok "ujjlenyomata" alapján kikeresi a megosztott tartalmakból a keresettel teljesen megegyező vagy hasonló adatsorokat, amelyeket felhasználhat annak felépítésére.

Az egyik fejlesztő, a Carnegie Mellon egyetemen oktató David Andersen professzor példája szerint egy Madonna-szám akár több változatban is fenn lehet a fájlmegosztókon, amelyekben az eltérő megjelölés ellenére a tartalom megegyezik. A SET ezeket az egyezéseket keresi meg, és a kutatók tesztjei alapján akár 500 százalékkal tudja felgyorsítani az adatátvitelt. A technológiát készítői először szoftverek és tudományos anyagok hatékonyabb terjesztésére használják majd fel.