Internetes tévét fejlesztenek a Skype alkotói

Vágólapra másolva!
A zenekiadók és a telefontársaságok után a hagyományos tévétársaságok monopóliumát is megrengetheti a tehetséges skandináv programozó-páros, amely most tévéadások terjesztéséhez ír fájlcserélőt.
Vágólapra másolva!

A dán Janus Friis és svéd társa, Niklas Zennström a Kazaa fájlcserélő, majd a Skype internetes telefon megalkotásával írták be magukat az internet történetébe. A duó a BusinessWeek információi szerint újabb szoftver kifejlesztésébe keztdett, amely tévéműsorok továbbítását teszi majd lehetővé az interneten. A vállalkozás egyelőre a "The Venice Project" (Velence-projekt) nevet kapta, mivel New York és London mellett Velencében is dolgoznak rajta programozók.

Gazdaságos fájlterjesztés

Az ötlet nem új, hiszen a "hagyományos" fájlcserélőkön keresztül is nagy számban cserélgetnek filmeket, videofelvételeket az internetezők, és az élő tévéközvetítések továbbítására is létezik szoftveres megoldás. A két programozó valószínűleg "csupán" újfajta keretszoftvert és szolgáltatást készít, amely a fájlcserélők technológiáján alapul majd.

Ennek előnye, hogy az adatforgalom java nem központi szervereken keresztül zajlik, amelyek kapacitása véges, hanem a felhasználók winchester- és sávszélesség-kapacitását használja ki. A fájcserélő szoftverekkel a nagy méretű fájlok - például filmek - kis csomagokra bontva utaznak, a központi szerver csak a csomagok útját koordinálja, hogy mindenkihez eljussanak a hiányzó darabok.

Tévétársaságokkal is tárgyalnak

Friis és Zennström munkáját a kiszivárgott információk szerint a Skype-ot birtokló eBay aukciós szájt támogatja, amely valószínűleg maga is használatba venné a technológiát. A filmfelvételek segítségével ugyanis a vásárlók teljes képet kaphatnának az oldalon eladásra kínált portékáról.

Ha a rendszerben továbbított videók szerzői jogi védelme megoldható, akkor akár filmekkel is lehet majd kereskedni az eBay-en. A páros a hírek szerint nagy tévétársaságokkal is tárgyalásba kezdett azok műsorainak terjesztéséről, de ezek kimeneteléről nem nyilatkoztak. A Venice Projetről a BusinessWeek szerint ősszel várható az első hivatalos bejelentés, de indulásának időpontja még nem ismert.