Finn fájlcserélőket ítéltek el

Vágólapra másolva!
A finnországi Turku kerületi bíróság október végén ítéletet hozott a Finreactor nevű, BitTorrent technológiát használó letöltőoldal működtetői ellen, akik honlapjukon illegális tartalmakat tettek elérhetővé.
Vágólapra másolva!

Az ügyész 32 emberrel szemben emelt vádat, akik a Finreactor rendszer adminisztrátoraiként voltak ismertek. Az ügy során 2004 őszének három és fél hónapos időszakát vizsgálták, amely alatt az oldal felhasználói (körülbelül tízezer fő) közel 16 ezer játékot, 136 ezer filmet és 274 ezer zenei anyagot töltöttek le.

Turku területi bírósága 14 vádlottat bűnösnek ítélt kisebb fokú szerzői jogvédelmi bűncselekmény elkövetéséért, míg további 7 főt kisebb fokú szerzői jogvédelemi bűncselekményben való közreműködésért. 11 vádlottat felmentettek. Az egyébként legitim BitTorrent nevű letöltőtechnológia jellegéből adódóan a Finreactor oldalon nem maguk a jogsértő anyagok, hanem a letöltésükhöz szükséges .torrent fájlok voltak megtalálhatók. Ezek gyakorlatilag olyan állományok, amelyben egy adott program, zene- vagy videofájl letöltési paraméterei megtalálhatók, így a szolgáltatás működtetése sem tekinthető csupán linkelési szolgáltatásnak - ugyanis a működtetők erre alapozták védekezésüket.

A vádemelés alapja a szerzői jog kisebb fokú megsértése, ugyanis a szolgáltatás kereskedelmi célokat nem szolgált. Mivel az esetre a régi szerzői jogvédelmi törvény vonatkozik, ez az elem szükséges lett volna ahhoz, hogy súlyosabb bűncselekmény vádjával indítsanak eljárást. Az új finn szerzői jogvédelmi törvény az interneten történő szerzői jogsértés esetében már nem különbözteti meg, hogy az kereskedelmi szándékból vagy magáncélból történt.

Annak ellenére, hogy a bíróság úgy találta, hogy a vádlottak szándékosan és egyetemlegesen cselekedtek, egyenként csupán 10-30 nap büntetésre ítélte őket, amI a gyakorlatban igen enyhe büntetésnek számít. A bíróság emellett több mint 420 ezer euró megfizetésére kötelezte őket a zenei, film és számítógépes játékok jogtulajdonosainak kompenzációjaként. Bár a bíróság elfogadta, hogy a jogtulajdonosok csupán tíz százaléka igényelt kártérítést, így is igen jelentős a kompenzáció összege. A jogtulajdonosoknak fizetendő kompenzáció és a megtérítendő költségek teljes összege 566 ezer euróra rúg.