A brit T-Mobile letiltotta a mobilos Skype-ot

Vágólapra másolva!
A T-Mobile brit leányvállalatának szupergyors mobil adathálózatán a cég nem engedi használni az internetes telefonszoftvereket, mondván azok még nem biztosítanak megfelelő minőséget.
Vágólapra másolva!

A mobiltársaság a nemrég továbbfejlesztett harmadik generációs hálózatát használó, laptopokba szerelhető kártyamodemekkel használható szolgáltatása tiltotta le a Skype és a hozzá hasonló internetes telefonszoftverek, valamint az azonnali üzenetküldő alkalmazások használatát - számolt be a ZDNet online informatikai magazin brit kiadása. A magazin értesülései szerint a szigetországbeli T-Mobile a tiltásra korábban gazdasági döntésként hivatkozott, mondván, a cég ügyfelei számára nem fontosak ezek a szolgáltatások.

Később azonban a társaság egy közleményt adott ki a korlátozás kapcsán, ebben a cég döntését azzal indokolja, hogy a VoIP, vagyis az internettelefon-technológia még nem érte el azt a fejlettségi szintet, hogy megfelelő szolgáltatási minőséget biztosítson a felhasználók számára. Bár a vállalat vezetőjének nyilatkozata szerint lehetséges, hogy a jövőben feloldják a chat- és nettelefonok korlátozását, a cég véleménye szerint jelenleg ezek blokkolása szolgálja leginkább ügyfeleik érdekeit.

Gazdasági okai is lehetnek

A ZDNet híradása szerint a szigetországban működő rivális operátorok nem vezettek be hasonló korlátozást, a 3 nevű társaság például partnerségre lépett a Skype céggel. A HSDPA nevű technológiát használó adatkártyákkal ugyanis a felhasználók csaknem az otthoni széles sávú eléréssel azonos sebességgel érhetik el világhálót. Míg egyes szakértők szerint a cég a korlátozással a beszélgetésből származó kívánó bevételeit kívánja megóvni, mások technológiai okokat látnak a lépés mögött.

Lassíthatja a hálózatot a nettelefon

John Delaney, az Ovum piacelemző cég elemzője a lapnak úgy nyilatkozott, nem feltétlenül a bevételkiesés a korlátozás fő oka - hiszen maga a 3G adatátvitel sem olcsó mulatság. Az internettelefon-szoftverek ugyanakkor nagy sávszélesség-igénnyel rendelkeznek, ezért ezek tömeges használata jelentősen lelassíthatja a mobilos adathálózatok működését, így ha egy közelben tartózkodó felhasználó péládul Skype-on beszélget ismerőseivel, egy másik előfizető elérése lelassulhat.