A magas rangú ukrán hírszerzőtiszt szerint Ukrajna nem tudja legyőzni Oroszországot, tárgyalnia kell Moszkvával

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, oroszukránháború, háborúgaléria, összefoglalógaléria, 2024.04.29.
Egy megsemmisült jármű rakétatámadás után
Fotó: Anadolu via Getty Images/Dnipro Regional Military Administration
Vágólapra másolva!
Előbb vagy utóbb, de Ukrajnának tárgyalásokat kell kezdenie Oroszországgal, jelentette ki Vadim Szkibitszkij vezérőrnagy. Az ukrán katonai hírszerzési parancsnokság helyettes vezetője az Economist magazinnak adott interjújában elmondta, hogy mint minden háború esetében, végül ezúttal is tárgyalásokra lesz szükség ahhoz, hogy véget vessenek a több mint két éve tartó háborúnak.
Vágólapra másolva!

Ez a megállapítás azonban szinte teljes egészében szembe megy azzal, amit Volodimir Zelenszkij – nyugati szövetségeseivel karöltve – képvisel. Az ukrán elnök kizárta a Kremllel folytatott tárgyalásokat, és erről rendeletet is kiadott miután Oroszország 2022-ben négy ukrán régiót annektált.

„Szkibitszkij tábornok nem látja a reális lehetőségét annak, hogy Ukrajna egyedül nyerje meg a csatatéren ezt a háborút. Még ha képes is lenne is visszaszorítani az oroszokat a régi határokhoz – ami egyre távolabbinak tűnik –, az még nem vetne véget a háborúnak”, tolmácsolta az ukrán vezérőrnagy szavait az Economist.

Az ilyen háborúk csak szerződésekkel fejeződhetnek be. Jelenleg mindkét fél a legkedvezőbb pozíció megszerzéséért harcol a tárgyalások megkezdése előtt, amelyekre  legkorábban 2025 második felében kerülhet sor.”

Zelenszkij és több más magas rangú tisztségviselő azt is kategorikusan kijelentette, hogy Oroszországot nem hívják meg a júniusi, Svájcba tervezett békekonferenciára, mert nincs garancia arra, hogy Moszkva alkudozása őszinte lesz majd.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Foreign Policy magazinnak a napokban adott interjújában megismételte Szkibitszkij gondolatait, és azt mondta, hogy a júniusi csúcstalálkozó célja az, hogy egyesítse azokat az országokat, amelyek közös elveket vallanak és amelyekre további lépéseket lehet építeni. Ezután jöhet csak a kommunikáció Oroszországgal, és Moszkva is részese lehet a tárgyalásoknak. Mert 

nem lehet véget vetni a háborúnak mindkét fél beleegyezése nélkül.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és más orosz tisztségviselők szerint Ukrajna rendszeresen blokkolja a rendezés irányába tett lépéseket. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön kijelentette, hogy a júniusi összejövetel nem lehet komoly konferencia, amely komoly és eredményes elvárásokat fogalmaz meg Oroszország jelenléte nélkül.

Zelenszkij tegnapi beszédében úgy jellemezte a júniusi találkozót, mint „gyakorlatilag az első igazi esélyt az igazságos béke helyreállításának érdekében. Minden pozíciónknak egyformán erősnek kell lennie: a harctéren, a diplomáciában és az információs szférában” – mondta az elnök.