Piócák által inspirált vérvételi eszköz teheti feleslegessé a tűket

Piócák által inspirált vérvételi eszköz teheti feleslegessé a tűket
Piócák által inspirált vérvételi eszköz teheti feleslegessé a tűket
Vágólapra másolva!
Az ETH Zürich kutatói olyan vérvételi eszközt mutattak be, amely világszerte megváltoztathatja a betegek tapasztalatát, különösen azokét, akik félnek a tűktől. A piócák mechanikáját utánzó, új technológia mikrotűket és egy szívófejet használ a vérvételhez, így a folyamat kevésbé ijesztő és hatékonyabb, mint a hagyományos szúrás. Az eszköz ráadásul olcsó, így a fejlődő országok számára is elérhetővé válik.
Vágólapra másolva!

 

A pióca által ihletett innováció

Az eszköz innovatív kialakítása egy kis tapadókorongból áll, amely mikrotűkkel van felszerelve, amelyek finoman behatolnak a bőrbe, hogy vért gyűjtsenek. Ez a módszer nemcsak a kényelmetlenséget csökkenti, hanem több vért is tud venni, mint a hagyományos szúrás, ami a szakemberek szerint növelheti a diagnosztikai vizsgálatok megbízhatóságát. 

Az eszköz egyszerűsége és biztonsága különösen vonzóvá teszi a nem klinikai környezetben történő használatot, így az orvosi képzettséggel nem rendelkezők is használhatják.

 

Piócák által inspirált vérvételi eszköz teheti feleslegessé a tűket
Piócák által inspirált vérvételi eszköz teheti feleslegessé a tűket
Fotó: Pxhere

Az Advanced Science folyóirat tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint figyelemre méltó, hogy a technológiát a természet egyik legügyesebb vérszívója ihlette. A piócák a szívófejükkel biztonságosan kapcsolódnak a bőrhöz, éles fogaikkal egy kezdeti bemetszést végeznek. Ezután véralvadásgátlók és érzéstelenítők koktélját választják ki. 

A piócák szívás közben negatív nyomást hoznak létre a testükben, így hatékonyan vonják be a vért az emésztőrendszerükbe.

 Ez a módszer lehetővé teszi számukra, hogy testsúlyuk többszörösét fogyasszák el, és a vért hónapokig képesek elraktározni, hogy két étkezés között is fenntartsák magukat.

 

Szubtrópusi betegségek diagnosztizálására is alkalmazhatják

A szakemberek először megfigyelték a piócákat, hogy egy jobb szívófejet tervezzenek, amely az emberi bél belsejét borító nyálkahártyán keresztül képes gyógyszert szállítani a vérbe. Most pedig felismerték a pióca vérszívó mechanizmusának egy újabb alkalmazását.

Ehhez a korábbi projekthez már tanulmányoztuk a piócákat, amelyek egy szívófejjel kapcsolódnak a gazdatestükhöz. Rájöttünk, hogy hasonló rendszert fejleszthetünk ki a vérgyűjtéshez

 – mondta David Klein, az ETH Zürich doktorandusza a ZME Science online tudományos portálnak.

Az új kisméretű vérvételi készülék prototípusa
Az új kisméretű vérvételi készülék prototípusa
Fotó: Zoratto et al. Advanced Science 2024

A kutatók szerint ez az eszköz különösen hasznosnak bizonyulhat a szubszaharai Afrikában az olyan szubtrópusi betegségek diagnosztizálására, mint a malária.

A tapadókorong jelenleg szilikonból, a mikrotűk pedig acélból készülnek. Ahogy azonban az eszköz egyre közelebb kerül a széleskörű használathoz, a tudósok az anyagok biológiailag lebomlóvá történő finomítására összpontosítanak.

Bár a prototípust már sikeresen tesztelték állatmodelleken, további vizsgálatokra van szükség embereken a biztonságosság és a hatékonyság biztosítása érdekében. 

A kutatócsoport most aktívan keresi a partnerségeket e kulcsfontosságú következő lépések finanszírozására, remélve, hogy piacra dobhatják ezt az innovatív eszközt, és a tű nélküli vérvételt általános valósággá tehetik.