Vágólapra másolva!
Egy új-zélandi sportember térdnél amputált lábakkal próbál meg feljutni a Mount Everestre. "Nem azért csinálom, hogy első legyek e tekintetben, hanem azért, mert egész életemben hegyet másztam, és csakis a világ tetejének a meghódítása lehet a végső cél" - nyilatkozott a 47 éves Mark Inglis, aki a hétvégén vágott neki legújabb kalandjának.

A sportember 1982-ben, a Mount Cook, Új-Zéland legmagasabb csúcsának megmászása alkalmával egy sziklahasadékba zuhant. Két hét elteltével találtak csak rá, alig élte túl a balesetet, melynek következtében két lábát térd alatt elvesztette. A tragédia ugyanakkor nem szegte (vállalkozó)kedvét, 2000-ben kerékpározásban például paralimpiai aranyérmet szerzett.

A közelmúltban hódította meg a világ hatodik legmagasabb csúcsát, ahonnan látni lehetett a csupán 650 méterrel magasabb Mount Everestet. "Egyértelmű volt, hogy a következő kihívás annak a megmászása lesz" - elevenített fel a döntés megszületésének körülményeit.

Inglis arról is beszámolt, hogy az évek múlásával egyre kevésbé érzi tehernek a szénszálas műlábak viselését, egyúttal pedig ironikusan megjegyezte: a lábujjai legalább nem fognak elfagyni. "A hegymászás elsősorban mentális tevékenység. Ha valamit tényleg meg akar valósítani az ember, azt az esetleges fájdalommal együtt kell" - jelentette ki.

A Mount Everestnek a tibeti oldal felől vág neki, az alaptábort április első hetében igyekszik elérni. A csúcsra éréshez számításai szerint további két hónapra lesz szüksége. Vállalkozásával egyúttal egy amputáltakat segélyező kambodzsai szervezetnek gyűjt pénzt.