Vágólapra másolva!
Idén májusban egy kínai földmérő csoport csak azért mászott fel az Everestre, hogy kiderítsék, valójában milyen magas a világ legmagasabb csúcsa. Szerintük ugyanis eddig nem elég pontosan mérték. Most már három számból is lehet választani.

Sokáig 8848 méteresnek tanították, aztán 1999-ben amerikaiak GRS-szel újramérték, és 8850 métert állapítottak meg, most pedig a kínaiak adtak meg egy új lehetőséget, szerintük a Csomolungma igazából csak 8844 méter magas.

A kínaiak mérését a Kínai Tudományos Akadémia és az Állami Földmérő és Térképészeti Hivatal közös csapata végezte. Bár a tektonikus lemezek összenyomódása miatt a Himalája magassága tulajdonképpen nő (ezek a tektonikus lemezek okozták a mostani pakisztáni földrengést is), az Everest mostani összenyomódásának oka az, hogy a kínaiak most a csúcsot borító hó és jégréteg alá néztek. Vagyis a kőréteg legmagasabb pontját keresték, nem a hegyet borító jégét.

A mérést vezető kutató szerint plusz/mínusz 0,21 métert tévedhetnek, és megállapítása szerint a csúcsot borító jégréteg vastagsága 3,5 méter.

Az még korántsem dőlt el, hogy végül a 8848, a 8850 vagy a 8844 méteres magasság válik végül széles körben elfogadottá, egyelőre azonban Legyen ön is milliomos! játékra még nem alkalmas a "Milyen magas a világ legmagasabb csúcsa?" kérdés.