Vágólapra másolva!
Tűz ütött ki január 1-jén a Mount Everest lábainál, a tibeti oldalon. A tűzoltók a lángokat három napig oltották tibeti önkéntesek segítségével, tegnapra sikerült megfékezni a tüzet. Noha nagyobb baj is történhetett volna, a lángok nem okoztak komoly pusztítást.

Elsősorban a környéken tapasztalható vízhiány és a nagy szél hátráltatta a 100 hektáros területen felcsapó lángok oltását, ezért nem sikerült hamarabb megfékezni a tüzet - számol be az esetről a spanyol Desnivel.com outdoor portál. A tűz ezért napokig komolyan veszélyeztette a világ legmagasabb hegyének Kínára néző, a tibeti Tingri tartományban fekvő oldalát. A tűzoltók több mint 600 helyi önkéntes segítségével végül sikeresen eloltották a lángokat.

Noha a hegy kínai oldalát sűrű erdők borítják - emiatt arrafelé aránylag gyakoriak is a tűzesetek -, a Tibet felőli rész meglehetősen kopár, ráadásul viszonylag ritkán lakott, így ezen a területen csak nagyon ritkán csapnak fel a lángok. Szerencsére a mostani eset nem okozott komolyabb pusztítást, így a mitikus hegy hű maradhatott a helyiektől kapott nevéhez - Qomolangma (Csomolungma), azaz a világ isteni anyja.

Idén egyébként az eddiginél is többen készülnek meghódítani a 8850 méterével a világ legmagasabb csúcsának számító Mount Everestet. Magyarországról várhatóan két expedíció indul majd tavasszal a hegyre. Ács Zoltán vezetésével egy tízfős, tapasztalt magashegyi mászók és fiatal tehetségek által alkotott csapat - soraiban a világ egyik leghíresebb alpinistájával, Russel Brice-szal - készül megmászni a csúcsot, míg Klein Dávid az "Eseményhorizont" égisze alatt jóbarátjával, Joby Ogwynnal indul a világ tetejére.