Vágólapra másolva!
Bár 2005-ben feljutni sem sokaknak sikerült az Everestre, a svéd Tomas Olsson arra készül, hogy 2006 tavaszán lesíeljen a világ legmagasabb hegyének északi oldalán.

A 29 éves, 195 cm magas mérnök évek óta a francia Alpokban él francia barátnőjével, és már számos alkalommal bizonyította, hogy síelőtudása elegendő lehet a feladatra. Lesíelt már a francia Alpok legmeredekebb hegyoldalain, lejutott lécein a 6960 méter magas Aconcagua tetejéről, a tadzsikisztáni Lenin-csúcsról, sőt a 8201 méter magas Cho Oyuról is.

Az Everest-kaland felkészülésének részeként most júliusban elkerekezett Stockholmból Chamonix-ba, 2000 km-t téve meg, majd felmászott a Mont Blanc-ra, megfordult, és visszatekert a svéd fővárosba. Példaképe honfitársa, Goeran Kropp, aki 1996-ban Svédországból szintén kerékpárral jutott el Nepálba, majd felmászott az Everestre - egyedül, oxigénpalack nélkül.

Tomas Olsson tervei szerint egy norvég hegymászóval, Tormod Granheimmal indul majd neki az Everest-kalandnak 2006 tavaszán. Tibet felől, az északi oldalon másznak majd. 6400 méteren állítják majd fel az alaptáborukat, ahonnan ideális esetben köztes táborok nélkül, egy rohammal "támadják" majd meg a csúcsot. Ha nem haladnak elég gyorsan, akkor 7500 méteren töltenek majd egy éjszakát. Természetesen tisztában vannak vele, hogy hasonlóan elegáns tervekkel indult sok hegymászó is 2005-ben az Everestre, aztán a viharos időjárás miatt hetekre az alaptáborban rekedtek, és sokan egyáltalán nem jutottak fel a csúcsra.

És persze a csúcsmászás Tomas esetében még csak az előkészítést jelenti, mivel számára a lejutás az igazi kihívás, ahol némi szerencsére is szüksége lesz. Ő havas lejtőkre vágyik, hogy a hó minél jobban eltakarja a sziklákat, hogy lehetőleg megállás és léclevétel nélkül juthasson le a tibeti oldalon.

- 50% százalék az esélye annak, hogy feljutok a csúcsra, és egy a tízhez annak az esélye, hogy sikeresen lejutok - nyilatkozta az AFP hírügynökségnek.

Bár az Everestről való lesíeléssel már többet próbálkoztak, idáig egyetlen embernek sikerült ez. Ő a szlovén Davo Karnicar, aki 2000-ben jutott le, ő azonban a déli, nepáli oldalon. Snowboardosok is próbálkoztak már, de a világ legmagasabb csúcsa, eddig kifogott rajtuk.