Vágólapra másolva!
A francia Vincent Riou (PRB) megnyugtató előnnyel, több mint száz mérfölddel vezet honfitársa, Jean Le Cam (Bonduelle) előtt a világ legnehezebbnek tartott vitorlásversenyén, a Vendée Globe-on, amelyen a résztvevőknek kikötés és külső segítség nélkül kell megkerülniük a Földet.

A brit Mike Goldinggal (Ecover) kiegészülő élcsoport Brazília partjaihoz közel, Salvador de Bahia magasságában halad az Egyenlítő felé.

"Minden rendben van, néha napsütésben, néha záporban vitorlázok. Úgy tűnik, jó irányt választottam" - mondta Riou, akinek az időjárási előrejelzések alapján nem kell arra számítania, hogy az elkövetkező két napban csökken az előnye.

A legutóbbi, 2000/2001-es kiírás során a francia Michel Desjoyeaux 93 nap 3 óra 57 perces rekorddal nyert. Ennek megjavításához Riou-nak, aki Desjoyeaux hajójával versenyez, február 8-a előtt kellene visszaérkeznie a nyugat-franciaországi Les Sables-d'Olonne-ba.

Közben a mezőny hátsó fele még meg sem kerülte a Horn-fokot, és jelenleg rendkívül rossz körülmények között, 9-11 méteres hullámokban vitorlázik.

Eddig hat résztvevő, a francia Hervé Laurent (UUDS), Roland Jourdain (Sill et Veolia), Marc Thiercelin (Pro-Form) és Patrice Carpentier (VM Matériaux), valamint az osztrák Norbert Sedlacek (Brother) és a brit Alex Thomson (Hugo Boss) vált ki a húszfős mezőnyből.

Az állás az élcsoportban (január 18-án, közép-európai idő szerint 5 órakor): 1. Vincent Riou (francia, PRB) 3516,8 mérföldre a céltól 2. Jean Le Cam (francia, Bonduelle) 103,6 mérföld hátrány 3. Mike Golding (brit, Ecover) 237 mf. h. 4. Sébastien Josse (francia, VMI) 1015,7 mf. h. 5. Dominique Wavre (svájci, Temenos) 1023 mf. h. 6. Jean-Pierre Dick (francia, Virbac-Paprec) 2228,1 mf. h.