Kihagyott egy focistát a válogatottból, ezért kitaláltak egy hazug Metoo-botrányt, hogy kirúghassák a focikapitányt

Costa Rica v United States GettyImageRank2 soccer san jose Horizontal
SAN JOSE, CA - FEBRUARY 02: Head coach Gregg Berhalter of the United States men's national team looks on before their international friendly match against Costa Rica at Avaya Stadium on February 2, 2019 in San Jose, California. Lachlan Cunningham/Getty Images/AFP (Photo by Lachlan Cunningham / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Óriási botrány rázta meg az Amerikai Egyesült Államok labdarúgását a viszonylag sikeres világbajnoki részvételt követően, ráadásul éppen akkor, amikor az amerikaiaknak a következő világbajnokság (társ)rendezésére kellene készülniük, ami három és fél év múlva kezdődik. A drámai történések két, tradicionális focistacsalád között húzódnak, ugyanis a Reyna és a Berhalter família feszül éppen egymásnak, ami azért is érdekes, mert a két apuka korábban együtt focizott a válogatottban, ráadásul Gregg Berhalter amerikai szövetségi kapitányként magával vitte korábbi csapattársa fiát, Giovanni Reynát is Katarba. Mutatjuk az igencsak szövevényes ügy részleteit.

Egy 30 éve történt eset okoz óriási botrányt

Az Amerikai Egyesült Államok csapata sikeresen szerepelt a katari világbajnokságon. Anglia mögött továbbjutott a csoportjából (Irán és Wales előtt), majd a legjobb 16 között kiesett a jóval esélyesebbnek tartott Hollandia ellen. Ezzel nem is lenne semmi gond, indulhatott volna a 2023-as év úgy, hogy az amerikaiak szépen csendben elkezdenek készülni a 2026-os, részben hazai rendezésű világbajnokságra, de nem így történt.

Az amerikaiak szövetségi kapitánya, Gregg Berhalter a világbajnokság után maga hozott nyilvánosságra egy esetet, amikor 1991-ben az akkori barátnőjét, jelenlegi feleségét, egy heves, nyilvános vita közben fizikailag is bántalmazta. A történések elszenvedője, Rosalind Berhalter tehát ma már Gregg Berhalter felesége, a szakember pedig elmondása szerint azért jött elő a három évtizednél is régebbi történettel, mert meg akart előzni valakit, aki éppen ennek a sztorinak a megszellőztetésére készült.

Giovanni Reyna és Gregg Berhalter a katari vb-n Hollandia ellen Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Ercin Erturk

Az amerikai szövetség (USSF) azonnal vizsgálatot indított az ügyben, és (nem hivatalosan) az terjedt el, hogy Danielle Reyna és Claudio Reyna voltak azok, akik a szövetségnél megpróbálták bepanaszolni Gregg Berhaltert. A két Reyna egyébként nem más, mint a Borussia Dortmundban focizó Giovanni Reyna szülei, Claudióra pedig sokan emlékezhetnek, hiszen korábban ő is amerikai válogatott volt, csapatkapitányként is szerepelt, nem mellékesen pedig játszott is egy csapatban Gregg Berhalterrel. És persze azt se hallgassuk el, hogy Mrs. Reyna is focizott, Danielle Egan néven volt ő is amerikai válogatott.

Gregg Berhalter és Rosalind 1991-ben találkoztak, mindketten fociztak a North Carolina Egyetemen. Négy hónapja randiztak, amikor – Gregg Berhalter elmondása szerint – egy bárban összevesztek. „A heves vitában fizikai atrocitásra is sor került, belerúgtam a lábába." A hatóságok soha nem vettek részt az ügy vizsgálatában, hét hónappal később pedig a páros kibékült, miután Gregg elnézést kért.

Gregg Berhalter és Claudio Reyna kapcsolata ennél is régebbi. Még mielőtt a felnőtt válogatottban szerepeltek volna, már az utánpótlásban is együtt szerepeltek, gimis korukban együtt fociztak New Jersey-ben, ahol 1991-ben érettségiztek.

Claudio innen a Virginia Egyetemre került, ahol Bruce Arena irányítása alatt három egyetemi (NCAA) bajnokságot is nyert, majd Reyna és Berhalter válogatott pályafuása 1994-től 2006-ig keresztezte egymást.

Még egy fontos kapcsolódási pont: a két későbbi feleség, Danielle és Rosalind négy éven át szobatársak voltak a North Carolinán. „Rosalind Berhalter a szobatársam volt, a csapattársam és a legjobb barátnőm, és együtt vészeltük át azt a traumát.

– mondta Danielle Reyna, aki hatszor volt válogatott focista.

A fentiekből is kiderül, mennyire összefonódik a két család története. Gregg Berhalter szinte a kezdetektől fogva nagy elismeréssel beszélt Gio Reynáról, az ESPN-nek már 12-13 éves korában áradozott a srácról, és később is családtagként emlegette, jóval azelőtt, hogy a válogatott szövetségi kapitánya lett volna és beválogatta volna az amerikai keretbe.

Berhalter szerződése egyébként decemberben, a világbajnokság végeztével lejárt. Az USSF igazgatója, Earnie Stewart január elején bejelentette, hogy a januári edzőtáborban, majd a Szerbia és Kolumbia elleni meccseken Anthony Hudson vezeti majd a csapatot, de a későbbi, vezetőedzői posztra Berhalter is a jelöltek között van.

Earnie Stewart és Gregg Berhalter utóbbi knevezésén még 2018-ban Forrás: Getty Images via AFP/2018 Getty Images/Sarah Stier

Miközben a szurkolók arra vártak, hogy a szövetségi kapitány majd új szerződést kap, akkor bukkant fel a Twitteren egy @GreggBerhalter_ nevű felhasználó, akiről később kiderült, hogy ő valóban a korábbi kapitány, és nem egy beköszönő tweettel nyitott, hanem máig egyetlen bejegyzése arról szól, mi történt 1991-ben. Derült égből villámcsapásként.

„1991 őszén találkoztam a lelki társammal. Épp csak betöltöttem a 18-at, akkor kezdtem az egyetemet, amikor találkoztam Rosalinddel és rögtön olyan érzésem volt, amikor beszélgettünk, mintha már rég ismertem volna. Rosalind különleges ember volt, céltudatos, határozott, vicces és hamar egymásra hangolódtunk. Négy hónapja randiztunk, amikor történt egy incidens, ami meghatározta a további kapcsolatunkat. Egy este egy helyi bárban iszogattunk, és összevesztünk, amit a báron kívül is folytattunk. Fizikai atrocitásra is sor került, belerúgtam a lábába" – olvasható többek között a tweetben, amivel Berhalter hozakodott elő, mielőtt más „buktatta volna le".

De hogy jutottunk el odáig, hogy a legjobb barátokból ellenségek lettek a Berhalter és a Reyna család tagjai?

A CBS tavaly novembertől kezdve egy idővonalon szedte össze, hogy robbant ki az amerikai labdarúgást megrengető botrány.

  • November 9. Berhalter keretet hirdetett, több meglepetéssel, de a dortmundi Giovanni Reyna, aki egy szeptemberi sérülés után térhetett vissza, bekerült a 26 fős világbajnoki keretbe.
  • November 21. Az USA megkezdi szereplését a katari világbajnokságon. A Wales elleni 1-1-es döntetlent Reyna a kispadról nézi végig. Berhalter a meccs után elmondta, Reyna még nem volt abban az állapotban, hogy szerepeljen, de Anglia ellen már bevethetőnek titulálta. Reyna a meccs után elmondta, izgatottan várta a lehetőséget, és nem rajta múlott, hogy nem szerepelt.
  • November 25. Anglia ellen debütált a vb-n Reyna, aki csereként hét percet kapott a 0-0-s meccsen.
  • November 29. A sorsdöntő, Irán elleni meccsen végig a kispadon volt Reyna. Az USA csak győzelemmel léphetett tovább, végül 1-0-ra nyert.
  • December 3. Az USA kiesett a Hollandia elleni nyolcaddöntőben. Reyna 2-0-s hátrányban, a félidőben állt be, végül 3-1-re nyertek a hollandok. Reynának 52 perc jutott a világbajnokságon, összesen két kapura lövése volt.
  • December 6. Mindössze három nappal a kiesés után a szövetségi kapitány, Gregg Berhalter egy New York-i, nem nyilvános konferencián, hivatalosan zárt körben beszélt. Berhalter egy meg nem nevezett játékos kapcsán elmondta, hogy majdnem hazaküldte őt Katarból, mert nem érezte elég elkötelezettnek. „A világbajnokságon volt egy játékosunk, aki nem felelt meg az elvárásoknak a pályán, és azon kívül sem. Kilógott a sorból.
  • ennyire extrém volt a helyzet. Végül egy utolsó egyeztetést tartottunk a játékossal, ahol megbeszéltük a hogyan továbbot."
  • December 11. Gregg Berhalter New York-i megjegyzései ekkor kerülnek nyilvánosságra, az is hamar kiderült, hogy Giovanni Reyna volt a renitens játékos, és az amerikai szövetség állítása szerint ekkor szereznek először tudomást Berhalter 1991-es incidenséről. Danielle Reyna elismerte, hogy beszélt a szövetség egyik igazgatójával, Earnie Stewarttal, amiért szerinte Giovanni Reyna nevét „besározták". Elmondása szerint nem kérte azt, hogy Berhaltert menesszék. Az is kiderült, hogy az apuka, Claudio Reyna már a világbajnokság alatt rendkívül frusztrált vol a fia kevés jáékperce miatt, ezt ki is fejezte Stewart és a csapatmenedzser, Brian McBride felé, akik korábban mind a csapattársai is voltak a válogatottban.
  • December 12. Giovanni Reyna is megszólalt: „Reméltem, hogy nem kell kommentálnom a világbajnokságon történteket, mert szerintem a dolgok, amik a csapaton belül történnek, azok oda is tartoznak. Több dolog is megjelent a hozzáállásommal, a professzionalizmusommal kapcsolatban, így úgy érzem, röviden reagálnom kell.
  • Ez nagyon rosszul esett, mert mindig büszkén és szenvedéllyel fociztam. A foci az életem, és hiszek a képességeimben. Arra számítottam, és azt szerettem volna, ha én is hozzájárulhatok egy tehetséges csapat meneteléséhez, amely komoly nyomot hagy majd a világbajnokságon. Ugyanakkor érzelmes ember vagyok, és elismerem, hogy
  • Elnézést kértem a csapattársaimtól és az edzőtől ezért, és azt mondták, megbocsátanak. Ezt követően megráztam magam, és beleadtam mindent a pályán és azon kívül is. Csalódott vagyok, amiért azóta is erről van szó (ráadásul ki is lett színezve), és nagyon meglepett, hogy az edzői stáb részéről is még téma ez az egész. Berhalter edző mindig azt mondta, a történések házon belül maradnak, így tudunk a csapategységre koncentrálni. Szeretem a csapatomat, szeretem képviselni a hazámat, így csak arra koncentrálok, hogy egyre jobb legyek játékosként és emberként is. Remélem, hogy a jövőben mindenki az amerikai labdarúgás érdekében dolgozik majd, így komoly sikereknek örülhetünk majd 2026-ban."
  • Január 1. Gregg Berhalter kapitányi szerződése lejárt.
  • Január 3. A szövetség bejelenti, hogy vizsgálatot indít, miután Berhalter közzéteszi az 1991-ben történteket a közösségi oldalán.
  • Január 4. Az amerikai szövetség Anthony Hudsont nevezi ki ideiglenes edzőnek a januári feladatokra, miközben a szövetség elnöke, Cindy Parlow Cone pedig arról beszél, hogy fel kell gyorsítani az eseményeket, hogy mielőbb el lehessen kezdeni a 2026-os feladatokra készülni.

A szülők tagadnak

Az USSF egy független céggel vizsgáltatja ki a történteket, miközben Berhalter elmondása szerint a szövetségen kívülről közölte valaki a történetet a múltjából. A szövetség közleménye szerint több embert érint a vizsgálat, akik a szövetségen kívüli személyek ellen követtek el „nem megfelelő viselkedést". A szövetség részéről megköszönték, hogy Gregg és Rosalind őszintén beszélt a múltról, azaz az 1991-ben történtekről de a vizsgálatok eredményeit csak a későbbiekben ismertetik majd.

Egy 2002-es amerikai csapatfotó: 10-es mezben Claudio Reyna, 3-asban Gregg Berhalter, 8-asban Earnie Stewart Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Hamar mindenki számára világos lett, hogy Berhalter New Yorkban Giovanni Reynáról tett megjegyzéseket, és ez, valamint a Katarban tapasztaltak felpaprikázták a szülőket. Claudio Reyna több üzenetet küldött Brian McBride-nak és Earnie Stewartnak, akik korábban mind a csapattársai voltak a válogatottban. Reyna arról panaszkodott, hogy rosszul bánnak a fiával, de a Reyna szülők tagadják, hogy a három évtizeddel ezelőtti botránnyal fenyegették volna meg Berhaltert.

Családi tragédia

A Reyna családról azt még mindenképp el kell mondani, hogy igazi amerikai mintacsaládnak számítanak, a szülők igazi sztárpárt alkottak, hiszen két sikeres sportoló, címlapokra kívánkozó hírességek, csinos sportolók kötötték össze az életüket. 2012-ben felfoghatatlan tragédia érte a családot, a négy gyermekük közül a legidősebb, Jack mindössze 13 évesen elhunyt, miután 11 éves korában agydaganatot diagnosztizáltak nála.


Jack és Giovanni nagyon szoros kapcsolatban voltak egymással, mindig együtt fociztak, Giovanni elmondása szerint Jack valóságos hős volt a számára, akitől rengeteget tanult. Bátyja elvesztése után Giovanni a sportba menekült, ott tudott igazán kikapcsolni,

„Igaz, hogy felhívtam Earnie Stewartot december 11-én, közvetlenül azután, hogy a hírek megjelentek arról, hogy Gregg negatív dolgokat mondott a fiamról. Évek óta ismerem Earnie-t, közeli barátnak tartom. Elmondtam neki, mennyire csalódott vagyok, hogy ilyen méltatlan helyzetbe került Giovanni, ráadásul elárulva éreztem magam, hogy egy olyan ember által került ilyen helyzetbe, akit évtizedek óta családi barátnak gondoltam.

Nem akarok részletekbe menni, de Gregg nyilatkozatában sokkal kisebb dolognak mutatja be azt, ami azon a bizonyos estén történt 1991-ben. Csak ugyanazt a megbocsátást vártam volna tőle, mint amit én is mutattam felé. Tudom, a szövetség mekkora erőfeszítéseket tesz a bántalmazások visszaszorítása érdekében, tudom, hogy kivizsgálják, amiről beszélek, de nem kértem, hogy rúgják ki Gregget, nem fenyegetőztem, és semmilyen zsarolásról nem tudok, a szakmai stáb egyetlen tagjával kapcsolatban sem. Senkivel sem beszéltem erről az esetről a szövetségen belül december 11-ét megelőzően. Sajnálom, hogy ez az egész nyilvánosságra került, sajnálom, ha szerepem volt abban, hogy feltépjük a múlt sebeit." Ezek a sorok Danielle Reyna közleményéből valók, amit a botrány kirobbanása után hozott nyilvánosságra (az nem egészen világos, hogy neki mit kellett megbocsátani 32 évvel ezelőtt - a szerk.)

Gregg Berhalter minden bizonnyal nem lesz többet amerikai kapitány Forrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Lachlan Cunningham

Claudio Reyna is megszólalt, elmondta, frusztrált volt a vb ideje alatt, aminek hangot is adott.

„Katarban több barátommal is megosztottam a csalódottságomat. Earnie Stewart és Brian McBride is köztük volt, de soha nem fenyegettem senkit, sem akkor, sem azóta" – mondta Reyna az ESPN-nek.

Amit biztosan tudunk, az az, hogy Berhalternek nincs szerződése, a vizsgálat folyik, az eredményt pedig majd nyilvánosságra hozza az USSF, de az amerikai szakemberek szerint egyértelmű, hogy a botrány elsodorja majd a csapat éléről Gregg Berhaltert, és a tények ismeretében az sem kizárt, hogy komoly munkát sem fog kapni többet, amiben komoly szerepe lehet – az elkövetett hibán túl – a régi, családi barátoknak.