Meghalt a világbajnok focista, Paolo Rossi

fara04311 Fotografia Italie Italien Italienne Italiens Italiennes Victoire Novecento Vittoria FOOTBALL SPORT 20 20e 20eme XX XXe XXeme siecle Eighties Anni Ottanta 20 20th XX XXth century VICTORY Farabola Photographie 20 20o XX XXo secolo Annees 1980 - An
championnat mondial du football en espagne en juillet 1982 .Finale Italie - allemagne , Paolo ROSSI apres son premier BUT. ©Farabola/Leemage
Vágólapra másolva!
Az 1982-es spanyolországi labdarúgó-világbajnokság gólkirálya, az olasz Paolo Rossi csütörtök éjszaka 64 éves korában halt meg - jelentette a La Gazetta Dello Sport.

Paolo Rossi az 1982-es labdarúgó-világbajnokságon nyújtott egészen elképesztő teljesítményt, ő volt az, aki a csoportküzdelmekből három döntetlennel és két rúgott góllal (azt Conti és Graziani szerezte) éppen csak továbbvergődő olasz válogatottal a középdöntőben, majd a legjobb négy között parádés dolgokat produkált.

Paolo Rossi ünnepli a gólját az 1982-es labdarúgó vb NSZK ellen 3-2-re megnyert döntőjében Forrás: leemage via AFP/©Farabola/Leemage/©Farabola/Leemage

A Rossi-varázslat a középdöntő második meccsén, az olasz-brazil mérkőzésen kezdődött, amelyet az olaszok 3-2-re nyertek meg. Ezen a barcelonai találkozón Rossi három gólt szerzett. Az elődöntőben a lengyelek ellen 2-0-ra megnyert meccsen további kettőt, a döntőben a nyugatnémetek ellen egyet, a finálét 3-1-re nyerte meg Olaszország az NSZK-val szemben. Ahogy Rossi halála kapcsán most az olaszok fogalmaznak: ő volt az, aki elintézte Zico Braziliáját, Boniek Lengyelországát, Maradona Argentínáját (habár ezen a meccsen nem lőtt gólt) és Rummenigge Németországát.

Paolo Rossi az 1982-es világbajnokságon (kék mezben) a brazilok elleni mérkőzésen Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Melchert

Paolo Rossi 48 alkalommal szerepelt az olasz válogatottban, és ezeken a meccseken összesen 20 gólt szerzett. A 82-es vb előtt belekeveredett az Olaszországban kirobbant totóbotrányba, ezért eltiltották.

Névjegy

Paolo Rossi 1956. szeptember 23-án született Pratóban. Tinédzserként igazolta le a Juventus, majd kölcsönadta a Vicenzának, amellyel feljutott a Serie A-ba, és előbb a másod-, majd a következő szezonban az első osztályban lett gólkirály – ez egyedülálló az olasz foci történetében. A Juventusszal kétszeres bajnok (1982, 1984), Olasz Kupa-győztes (1983), KEK- és Európai Szuperkupa-győztes (1984), valamint BEK-győztes (1985) lett. Az olasz válogatottban 48 mérkőzésen 20-szor volt eredményes, 1978-ban vb-negyedik, 1982-ben világbajnok, vb-gólkirály és a torna legjobb játékosa lett – hasonló mesterhármasra csak Garrincha (1962-ben) és Mario Kempes (1978-ban) volt képes. Kilenc góljával Roberto Baggióval és Christian Vierivel együtt a legeredményesebb olasz a vb-k történetében. A Juventus után játszott még egy-egy szezont az AC Milanban és a Hellas Veronában, majd 1987-ben, 31 évesen visszavonult.

Pont a világbajnokságra tért vissza a válogatottba. Számára az 1982-es év varázslatos volt, hiszen ekkor ő nyerte meg a legjobb európai labdarúgónak járó Aranylabdát. Klubcsapatával 1985-ben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját: a Heysel-tragédiaként ismert mérkőzésen a Juventus 1-0-ra verte Brüsszelben a Liverpoolt. Rossi a Juventus csapatának volt a tagja.

Paolo Rossi 2017-ben Budapesten járt Fotó: Polyák Attila - Origo

Rossi a magyar labdarúgó-válogatott ellen egyszer játszott: az 1978-as Argentínában rendezett vb-n a Magyarország-Olaszország csoportmérkőzésen lépett ellenünk pályára, amelyet az olaszok 3-1-re nyertek meg. Ezen az összecsapáson az itáliai csapat első gólját ő szerezte.

A németek világbajnok játékosa, Jürgen Klinsmann Twitter-üzenetben búcsúzott Rossitól. "Kedves Pablito, mindig emlékezni fogunk rád."

Két héten belül tehát két legendás világbajnok labdarúgó halt meg: előbb Diego Maradona, most pedig Paolo Rossi távozott az élők sorából.

Paolo Rossi felesége az Instagramon búcsúzott el a világbajnok labdarúgótól.

Az Origo 2017-ben készített vele interjút. Ezt itt olvashatja el.