Vágólapra másolva!
Az orosz hadsereg elfoglalta Harkov nagy részét. Zelenszkij az ABC-nek adott interjújában azt mondta, hogy Ukrajna csak akkor maradhat biztonságban, ha amerikai légvédelmi rendszereket kap. Az ukrán elnök pár napja még azt mondta, hogy ellenőrzésük alatt tartják a régiót, most már nem tud tovább hazudni.
Vágólapra másolva!

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy mindössze két Patriot rendszerre van szükségük ahhoz, hogy megvédjék Harkovot az orosz támadástól. A helyzet a frontvonalon rendkívül súlyos, és

 Zelenszkij a világ nagy vezetőit vádolta azzal, hogy nem nyújtanak elegendő katonai támogatást Ukrajnának. Az ukrán elnök elismerte, hogy a fronton rendkívül súlyos a helyzet.

 Kijelentette: Az amerikai anyagi támogatás nem jut el Ukrajnába, hanem megragad az amerikai gazdaságban.

VolodimirZelenszkij
Forrás: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Az északi csoport egységei folyamatosan harcolnak a harkovi régióban és a védelmi minisztérium már több falu felszabadításáról is beszámolt. A harkovi régió vezetője, Vitalij Gancsev, arról számolt be, hogy bizonyos területeket már az orosz csapatok irányítanak, és az ukrán fegyveres erőknek kénytelenek voltak visszavonulni.

Május 12-én a védelmi minisztérium bejelentette Boriszovka, Ogurcovó, Pletenyevka, Pilnaja és Sztrelecsja falvak felszabadítását, másnap kiderült, hogy a hadsereg átvette az irányítást Gatiscse, Krasznoe, Morohovec és Oleynikovó között.