Vágólapra másolva!
Az olasz Jonathan Milan a harmadik etapsikerét aratta a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen. A 13. szakaszon Valter Attila a mezőnnyel ért célba, az összetett élcsoportja pedig nem változott.

A Riccione és Cento közötti 179 kilométeres táv kategorizált emelkedő nélkül mezőnyhajrát ígért, nem is volt esélye a nap háromfős szökésének. Az etap során áttekertek a versenyzők Lugón, amely mindössze néhány kilométerre fekszik az - ezen a hétvégén a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjnak otthont adó - imolai versenypályától.

Bő hatvan kilométerre a céltól oldalszélben szakadt szét a mezőny, a hátsó csoportokban a többi között az etap egyik esélyesének számító Jonathan Milannal, illetve a Visma-Lease a Bike bringásával, Valter Attilával, ám bő húsz kilométer után összezártak a sorok. Ezt a rövid periódust leszámítva nyugodt volt a szakasz, amelyen nagy magyar zászló üdvözölte az út mentén Valtert. A záró húsz kilométerre fordulva bukás miatt szakadt meg a sor, ami aztán ismét össze tudott állni. Következhetett a mezőnyhajrá a kanyarok, a helyenként beszűkülő út és járdaszigetek miatt technikás befutónál, a Lidl-Trek tökéletes felvezetést adott 

a pontverseny éllovasaként ciklámen trikós Milannak, aki a hazai közönség nagy örömére harmadszor nyert az idei Girón

- írja az MTI.

Jonathan Milan harmadszor nyert a Girón
Jonathan Milan harmadszor nyert a Girón
Fotó: AFP (Photo by Luca Bettini / AFP)

Másodikként a lengyel Stanislaw Aniolkowski, harmadikként a német Phil Bauhaus ért célba, utóbbi a 2021 Tour de Hongrie-n Kaposváron és Tatán nyert szakaszt.

Az összetett élcsoportja nem változott, az esélyesek valamennyien a mezőnnyel értek célba, a kétszeres Tour de France-győztes szlovén Tadej Pogacar változatlan előnnyel tartja előnyét az élen. Valter is azonos idővel tekert be a 80. helyen, összetettben maradt a 34.

Eredmények, Giro d'Italia (a viadal honlapja alapján):
13. szakasz, Riccione-Cento, 179 km:
1. Jonathan Milan (olasz, Lidl-Trek) 4:02:03 óra
2. Stanislaw Aniolkowski (lengyel, Cofidis) azonos idővel
3. Phil Bauhaus (német, Bahrain Victorious) a. i.
...80. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 49:24:38 óra
2. Daniel Martínez (kolumbiai, BORA-hansgrohe) 2:40 perc hátrány
3. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 2:56 p h.
...34. Valter 38:25 p h.

Szombaton a 107. Giro d'Italia második időfutama, a Castiglione delle Stiviere és Desenzano del Garda közötti 31,2 kilométeres egyenkénti indításos szakasz vár a versenyzőkre, akik összesen 3400 kilométert tekernek, amíg a jövő vasárnapi záróetapon Rómában célba érnek.