Nagyon nehéz terepen került közelebb az El-álmaihoz a Fradi

Olekszandr Zubkov, Michal Skvarka, Ferencváros
Olekszandr Zubkov (b) és Michal Skvarka, a Ferencváros játékosai a labdarúgó Európa-liga selejtezőinek 4. fordulójában játszott FK Suduva - Ferencváros első mérkőzésen a dél-litvániai Marijampoléban 2019. augusztus 22-én
Vágólapra másolva!
A Ferencváros gólnélküli döntetlent játszott csütörtökön a litván Suduva vendégeként a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének playoff-körének első meccsén, így a döntés a jövő csütörtöki, budapesti visszavágóra maradt. A legfontosabb, hogy az FTC egy lépéssel közelebb került az El-csoportkörhöz, egy olyan ellenfél otthonában, amely azért bőven okozott meglepetéseket az elmúlt években.

A Ferencváros végig hatalmas fölényben játszott a mérkőzésen, elég csak rápillantani a statisztikára.

A magyar együttes 62 százalékban birtokolta a labdát,

míg a Suduvánál csak 32 százalékot volt a labda az összecsapáson. Ha a kapura lövéseket vizsgáljuk, akkor még nyomasztóbb az Fradi-fölény:

Szergej Rebrov csapata 19 alkalommal próbálkozott,

ebből 8 alkalommal védenie is kellett Ivan Kardumnak. Ez a mutató a litván csapatnál jóval szerényebb, a hat próbálkozásból

mindössze egyszer talált kaput a Suduva.

A szögletek aránya 9-0 lett a Ferencváros javára, de szabadrúgásból is közel kétszer annyit próbálkozhatott az FTC.

A Suduva öt védővel állt fel (5-3-2) a mérkőzésen, amelyen szinte végig csak azzal foglalkozott, hogy ne kapjon gólt hazai pályán. Az esőzések utáni mély, jónak egyáltalán nem mondható talajon pedig nagyon nehéz dolga volt a betömörülő ellenfél ellen a Ferencvárosnak.

A Fradi stílusában pedig különösen nehéz egy olyan ellenfél ellen játszani, amely legtöbbször 10 emberrel védekezik,

és csak egy-egy gyors kontrában bízik. És akkor arról még nem is tettünk említést, hogy a Fradi akár győzhetett is volna, ha megítélik a magyar csapatnak a jogos büntetőt a 74. percben Tokmac beadása után.

Olekszandr Zubkov (b) és Michal Skvarka, a Ferencváros játékosai a labdarúgó Európa-liga selejtezőinek 4. fordulójában játszott FK Suduva - Ferencváros első mérkőzésen a dél-litvániai Marijampoléban 2019. augusztus 22-én Forrás: MTI/EPA/Toms Kalnins

Pedig közel sem mondható kezdő kisiskolásnak a Suduva, amely az elmúlt években rendre odaért az El-ben a playoff-körig, és nagycsapatok ellen is okozott meglepetéseket. A Ferencváros riválisa zsinórban kétszer nyert bajnoki címet, és

zsinórban harmadszor került egy lépésre az első Európa-liga-csoportkörétől.

A Suduva először 2017-ben szerepelt az El-playoffban, amikor kiejtette a Soligorsk és a Liepaja csapatát is,

majd meglepetésre a svájci Siont is, úgy, hogy hazai pályán 3-0-ra nyert a Suduva,

Svájcban pedig 1-1-es döntetlent ért el. A playoffban a régi ismerős, bolgár Ludogorec 2-0-s összesítéssel ejtette ki a litvánokat.

2018-ban újabb bravúrokat ért el:

a Bajnokok Ligája selejtezőjében kiütötte a ciprusi APOEL-t 3-2-vel,

majd a szerb Crvena zvezda búcsúztatta a litván bajnokot. Az Európa-ligában a lett Jurmala elleni sikert követően a Celtic állta útját a csoportkörös szereplésnek, a playoffban 3-1-es összesítéssel diadalmaskodott a skót óriás.

Otthon így is elért a Suduva egy 1-1-es döntetlent a Celtic ellen.

A mostani selejtezőket szintén a BL-ben kezdte a Suduva, amely bár kiesett, de a hazai 0-0 után csak 2-1-re tudott nyerni ellene a szerb Crvena zvezda, amely közel van a BL-főtáblára jutáshoz. Az Európa-ligában a San Marinó-i Tre Pennét 10-0-lal ejtette ki a Suduva, majd a harmadik körben jött nagy meglepetésre a Maccabi Tel Aviv elleni kettős (2-1-es) győzelem.

A jövő heti, budapesti visszavágón a közvélemény továbbjutást vár a Ferencvárostól, de az látszik, hogy nem lesz könnyű dolga a magyar csapatnak. Még akkor sem, ha nehéz körülmények között, nagy fölényben játszva a gólnélküli döntetlennel egy lépéssel közelebb is került az álmokhoz.